UPPDATERAD(2) Riksbanken lämnar sin viktigaste styrränta, reporäntan, oförändrad på den rekordlåga nivån 0,25 procent.
Riksbanken rör inte räntan
Mest läst i kategorin
Beslutet ligger i linje med analytikernas förväntningar.
Även prognosen för reporäntan lämnas oförändrad och reporäntan väntas ligga kvar på denna låga nivå fram till hösten 2010, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.
Enligt Riksbankens prognos för reporäntan kommer räntan att höjas först fjärde kvartalet 2010, då den i genomsnitt beräknas uppgå till 0,4 procent. Ett år senare ligger räntan på 2,4 procent och ytterligare ett år senare på 4,1 procent, spår banken. Det är samma bedömning som Riksbanken gjorde vid det förra räntebeslutet i början av september.
Den tvååriga statsobligationen föll från 0,85 procent på förmiddagen till 0,79 procent en halvtimme efter beskedet från Riksbanken. Kronan sjönk samtidigt med tre öre mot både euron och dollarn.
Riksbanken höjer bedömningen av Sveriges tillväxt och räknar nu med bruttonationalprodukten (BNP) faller med 4,6 procent i år, för att sedan växa med 2,5 procent 2010, 3,4 procent 2011 samt 3,7 procent 2012.
Inflationen, mätt som KPI, blir något lägre än tidigare beräknat de närmaste åren. I år faller konsumentpriserna med 0,4 procent, 2010 stiger de med 0,9 procent och 2011 med 3,3 procent. 2012 blir KPI-inflationen 3,7 procent, spår Riksbanken.
Riksbanken har även beslutat att erbjuda ett nytt lån om 100 miljarder kronor till bankerna. Lånet ges till fast ränta och får en löptid på ungefär elva månader.
”Detta bör bidra till fortsatt låga räntor på lån till företag och hushåll”, skriver Riksbanken.
Marknadsräntorna sjönk och kronan backade efter det att Riksbanken beslutat stå fast vid sin räntebana och att skjuta till ytterligare billiga lån till finanssektorn.
Riksbankens räntebesked innebär att priserna på bostadsmarknaden kommer fortsätta att stiga tror Svensk Fastighetsförmedling.
”Samtidigt är det mycket viktigt att inte agera kortsiktigt vid bostadsaffärer. Den rekordlåga räntenivån kommer inte bestå utan det gäller att ta höjd för ökade boendekostnader”, skriver Peeter Pütsep, vd för Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.