"Vad hände med de 22 miljoner kronorna som du fick på din försäljning?," frågar kammaråklagare Stig Åström under förhandlingarna i Stockholms tingsrätt.
Richards pressas om miljonförsäljningen
Mest läst i kategorin
Förhöret med Alexander Richards fortsatte under tisdagsmorgonen. (Läs även om måndagens förhör här.)
Åklagaren Stig Åström börjar med att gå igenom aktieförsäljningarna som gjordes till Alexander Richards bror, Nicolas Richards, som bor i Schweiz. Försäljningarna bestod av en miljon aktier till ett värde av cirka två miljoner kronor. Affären ägde rum i början av januari 2006 då aktiekursen i NRS Technologies ökat med 1.000 procent på fem månader.
Bolaget värderades då till 330 miljoner kronor efter flera nyheter om stora ordrar med vinstmarginaler på omkring 50 procent.
Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Juridik som skickas ut varje torsdag.
Enligt Alexander Richards räknades aldrig aktieförsäljningen till brodern som en försäljning utan det var ett byte av aktier.
Stig Åström: Så du ser det inte som en försäljning?
– Nä, jag ser det som ett byte. Jag och min bror bytte en aktie mot en annan.
Stig Åström: Vi har tittat på hur det här har redovisats och bolagsjuristen har redovisat detta till finansinspektionen som en försäljning.
– Då har han gjort fel, då får du ta det med honom (bolagsjuristen reds. anm.). Finansinspektionen har ingenting med aktierna i ett brittiskt bolag att göra.
Alexander Richards hänvisar till det brittiska holdingbolaget Castleworth där Alexander Richards aktier i NRS Technologies fanns.
Senare under förmiddagen kommer åklagaren in på aktieförsäljningen till Alexander Richards affärsbekanta. Den försäljningen som gav honom en vinst på 22 miljoner kronor.
Stig Åström: Hade bolaget då ett lånebehov på 22 miljoner kronor?
– Svår fråga. Vi hade absolut stora planer. Bland annat med en råetanolfabrik och en rad andra stora investeringar. Klart att koncernen behövde likviditet.
Stig Åström: Tog du själv ut några av dessa 22 miljoner kronorna?
– Högst marginellt.
Stig Åström: Tillfördes några av miljonerna NRS?
– Det råder inga tvivel på att NRS har en sådan tryggad och bra framtid på grund av mina lån till bolaget. Det råder heller inga tvivel på att jag har lånat ut sammanlagt 15 miljoner kronor sedan 2005.
Stig Åström: Men gick några av de 22 miljonerna in i NRS?
– Ja och några av de andra bolagen fick ta del av de miljonerna.
Den 27 oktober 2005 tog NRS in sex miljoner kronor från 22 nya och gamla aktieägare.
Stig Åström: Vad hände med emissionslikviden?
Har det har gått in i bolaget?
– Om åklagaren menar att jag har tagit pengar från bolaget så är svaret nej.
Den 10 november skickades 200.000 pund motsvarande 2,6 miljoner kronor till dotterbolaget i England, enligt förundersökningen.
Alexander Richards berättar sedan om att deras verksamhet i England fick lägga ner efter mediernas negativa rapportering om bolaget.
Han får senare medhåll från sin partner och tidigare svåger Anders Alm.
Precis innan lunch är förhören med Alexander Richards över. Rättens ordförande är dock tydlig med att det under processens gång kan komma fler tillfällen att fråga ut Alexander Richards om vad som hänt och inte hänt i bolagen.
Alexander Richards riskerar ett mångårigt fängelsestraff samt att betala tillbaka de 22 miljoner kronorna som han erhöll i vinst efter att han sålt ut sina aktieposter i NRS.
Anders Alm, som satt i NRS styrelse från augusti 2005 och blev ordförande i november samma år, misstänks ha deltagit i planeringen och spridningen av den felaktiga informationen om bolaget som fick aktierna att skjuta i höjden med 1.000 procent på Aktietorget.
Anders Alm har bett rätten att själv få presentera sig samt att gå igenom sin version av händelseförloppen innan åklagaren ställer sina frågor.
Han berättar bland annat hur han fick i uppdrag av Alexander Richards att åka och titta till verksamheten i London. Han berättar hur han fick en demonstration på hur metoden fungerade.
– Utifrån vad jag kunde se så fungerade maskinerna, säger han.
Rapporterna från England kom under hösten löpande. Då handlade det om pump- och kranproblem som försenade. Men det fanns alltid bra förklaringar till förseningarna, berättar Alm.
– Men det var inte bara problem utan stora problem, det visste jag inte vid det tillfället utan har läst mig till det under förundersökningen, försäkrar han.
Anders Alm berättar om samarbetsproblem med den numera avlidne Peter O´Connor. Det var först då han började fatta misstankar.
Men det fanns fler som hade ögonen med sig. Medierna hade vid det här tillfället börjat intressera sig för NRS som skjutit som en raket på börsen och fortsatte att meddela positiva nyheter som fick kursen att fortsätta uppåt.
– När media börjar intressera sig för detta skapar det en oro i bolaget och på Aktietorget.
NRS har haft en verksamhet i både England och i Kina. Verksamheten i England fick dock läggas ned när förundersökningen mot Alexander Richards och hans partners drog i gång.
Anders Alm berättar att även Kinas ambassad hade följt mediestormen i Sverige men att ambassaden trots detta var fulla med tillförsikt. Han berättar att det finns till och med ett rum på ambassaden där de översätter aktie-chattarna som också börjat sprida negativa nyheter om bolaget.
– Efter den här mediala stormen blir jag uppkallad till Aktietorget för att berätta vad som är sant av de rykten som sprids i medierna. Men det fanns avtal och det konfirmerades att vi var i kundernas sjöar och bedrev vår verksamhet.
Han berättar att han anhölls den nionde maj år 2006 och efter fyra dagar i häktet stannar hans värld.
– Efter att ha slickat såren i någon vecka började vi titta på vad vi kan rädda. Men det blev allt svårare eftersom utredningen fortsatte. Men Kina var dock inte störda av detta.
– Min tro på teknologin är fortfarande orubbad i dag. Jag har själv sett möjligheterna i Kina och i England. Jag vet att det runt om i världen är ett problem och vi sitter på en lösning.
– Jag är också övertygad om att om vi hade fått reda ut situationen i lugn och ro under våren 2006 så hade också den engelska verksamheten haft en lyckad framtid men det kunde vi inte på grund av EBM:s utredning.
Rättegången mot de fyra åtalade kommer att pågå fram till oktober. Ett stort antal vittnesförhör är planerade. Bland vittnena ingår Aktietorgets grundare Patrik Engellau, de utredare på Öhrlings Pricewaterhousecoopers som granskade NRS våren 2006, liksom flera av Alexander Richards vänner från skoltiden på Lundsberg som senare fick styrelseuppdrag i NRS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.