Realtid

"Reviderar ner tillväxtprognosen för 2015"

Realtid.se
Uppdaterad: 24 aug. 2015Publicerad: 24 aug. 2015

Svensk utveckling bedöms fortsätta ganska stark men orosmolnen är kvar. Globala tillväxten tar fart först nästa år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En dämpad investeringskonjuktur i Europa gynnar inte den svenska industristrukturen vilket leder till fortsatt minskad exportefterfrågan trots en svag krona. Dock väntas den svenska konjukturen stärkas i år, enligt Swedbanks senaste Economic Outlook-rapport.

En stark tillväxtutveckling i Sverige väntas främst tack vare ökad privatkonsumtion och investeringar i bostadssektorn.

Dessutom väntas Riksbankens åtgärder förbli expansiva under året och trots att inflationen i juli var högre än väntat står Swedbank fast vid prognosen om ytterligare en räntesänkning till -0,45 procent och en utvidgning av obligationsköpen.

– Efter inflationsuppgången i juli förväntar vi att Riksbanken ligger kvar med en oförändrad styrräntenivå vid mötet i början av september. Den förhållandevis svaga kronkursen bidrar också till att Riksbanken kan avvakta. Men sjunkande energipriser, digitaliseringens dämpande effekter på priserna och ECB:s fortsatta expansion gör att Riksbanken får fortsätta den inslagna vägen med ytterligare sänkning i höst, säger Anna Felländer, Swedbanks chefsekonom, i en kommentar till rapporten.

Vad gäller den globala tillväxten så väntas den ta fart först under 2016 och 2017. Den amerikanska ekonomin och Greklandskrisen har hållit tillbaka tillväxten i år och det leder till att prognosen för 2015 nu revideras ner lite, enligt Economic Outlook.

”Förutsättningar för ökad ekonomisk aktivitet i de mogna ekonomerna är dock goda. Penningpolitiken kommer att förbli expansiv, de mesta av de finanspolitiska åtstramningar ligger bakom oss och fortsatt fallande energipriser gynnar hushållen som redan erfar förbättringar på arbetsmarknaden”, framgår det av rapporten.

Oron är fortfarande störst när det gäller tillväxtekonomierna på grund av de fallande råvarupriserna och den stigande osäkerheten kring den kinesiska konjukturen. Som vanligt framhåller man att det politiska ledarskapet i tillväxtekonomierna fortsätter att vara av avgörande betydelse och där är skillnaderna stora.

”I länder som Indien och Mexiko har nya regeringar tydliga reformambitioner, medan svaga och/eller auktoritära regimer som i Ryssland, Turkiet och Brasilien kommer att ha svårigheter att hantera ökade spänningar på kapital- och råvarumarknaderna”, skriver Swedbank i rapporten.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]