Tingsrätten beslutade att sänka advokatens arvode med 6 miljoner. Nu överklagar han beslutet.
"Remarkabel skillnad"
Mest läst i kategorin
”Skillnaden mellan vad som yrkats och vad som medgetts av tingsrätten är remarkabel”.
Det skriver Hamilton-advokaten Dag di Meo i en inlaga till Svea hovrätt. Han begär att domstolen överprövar Solna tingsrätts beslut om arvode efter konkursen i Eurodis Electronics.
Som Realtid.se tidigare berättat valde tingsrätten att sänka di Meos arvode som förvaltare från begärda 12,4 miljoner kronor till 6,75 miljoner kronor vilket var det arvode som Tillsynsmyndigheten ansåg var mer korrekt.
Dag di Meo kritiserar på punkt för punkt tingsrättens beslut i sin inlaga.
Han vänder sig bland annat emot att han före beslutet i tingsrätten inte fick någon indikation på att hans 23-sidiga arbetsredogörelse inte ansågs tillräcklig:
”Då jag inte fått information om att tingsrätten också i övrigt ansåg att brister förelåg i beskrivningen av utfört arbete trots förekommande skriftväxling mellan berörda parter har jag tolkat det som arbetsredogörelsen var fullgott som beslutsunderlag.”
Konkursförvaltaren hävdar att medan han själv varit tydlig i sin redogörelse så har Tillsynsmyndigheten å sin sida gått på skönmässiga uppgifter och påståenden.
”Det kan ifrågasättas om Tillsynsmyndighetens yttrande som inte innefattar någon form av sakligt eller konkret klander överhuvudtaget – och i den omfattning som skett – skall tillmätas betydelse”, skriver Dag di Meo.
En av de punkter där TSM ville minska ersättningen gäller hanteringen av personalkostnader vid konkursen. Varje konkurs är unik, menar advokaten och ”skälig ersättning skall bestämmas efter det arbete som utförts och den tid som nedlagts och inte baseras med utgångspunkt från ett genomsnittarvode för andra konkurser år 2010”.
Dessutom, menar han, är denna schablonersättning från 1990-talet generellt sett för låg.
Dag di Meo yrkar på att hovrätten beslutar att hela arvodet på 12,4 miljoner kronor ska beviljas.
Nästa steg är att hovrätten ska ta beslut om ett eventuellt prövningstillstånd.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.