Vi får inrikta oss på att rekylen kan ta ned marknaden en del innan ett nytt försök att testa de tidigare toppnoteringarna görs.
Rekylen tar ned marknaden
Mest läst i kategorin
Stockholmsbörsen fortsatte uppåt under början av förra veckan, där flertalet aktier skapade sina toppar under onsdagen och torsdagen innan en rekyl inleddes. Vi får nu inrikta oss på att rekylen kan ta ned marknaden en del innan ett nytt försök att testa de tidigare toppnoteringarna görs.
Prenumerera på Ingemar Carlssons nyhetsbrev.
Samtidigt lämnar vi nu de blandade rytmerna med sina tvära kast och ser ut att gå in i en mer bestående rörelse nedåt från den 26 juli och tiden därefter ser ut att kunna leverera en mer kraftfull rörelse nedåt.
Vi kan så här långt konstatera att många marknader noterade sina topp under vintern men en grupp av marknader höll ut fram till slutet av april månad innan det tog stopp och dessa toppar gäller fortfarande.
Den svenska marknaden har visat en imponerande styrka under sommaren jämfört med många andra marknader, som till exempel New York, som har skapat en mer normal uppgång efter en första nedgångsfas under maj månad.
Ju längre en nedgång dröjer desto kraftigare brukar den bli, när den väl sätter in och vi minns ju bland annat hur Oljepriset tickade på uppåt under pågående finanskris för att notera sitt rekord vid 147,5 dollar den 11 juli 2008. Uppgången var pådriven av en kraftig spekulation vid den tidpunkten, men när det hela väl tog stopp skedde fallet ned till 36 dollar på drygt 5 månader, när allt fler aktörer skulle rädda det som räddas kunde.
Råvaror
Oljepriset
Brent Blend (75,4 $/fat) var upp till 77,7 dollar som högst den 14 juli och testade då motståndet vid 78,0 dollar. Vi ser en möjlig fortsättning uppåt om 78-nivån bryts framöver, då det finns utrymme för en uppgång till nästa motstånd vid 81,0 dollar.
Men vi har 2 årsrytmen från toppen i juli 2008 som nu kan ha avslutat julis uppgång.
Uppgången under de senaste veckorna är relativt skör då vi har indikationer på en ny nedgång framöver och en dragning ned mot 70-nivån igen med bud på ännu lägre nivåer framöver.
Vetepriset (587,2 $/bu) har nu på kort tid stigit snabbt från 426 dollar som lägst den 9 juni till 597 dollar som högst den 15 juli. Motståndet vid 600 dollar höll för ett första test och vi får nu närmast inrikta oss på en rekyl och sökandet efter en högre botten i relation till den vi fick in den 9 juni. Om vi först får en högre botten och sedan en bestående notering över 600 dollar har en ny fas i en långsiktig uppgång inletts. Vi kan med en ny positiv signal sikta upp mot 750-780 dollar i en fortsatt uppgång.
New Yorkbörsen
S&P 500 (1 064,88) var upp till 1 099 som högste den 13 juli i den uppgång som inleddes från 1 011 den 1 juli. Index är sedan tidigare inne i en fallande trend, vilket gör den stora nedgången i fredags mycket intressant inför fortsättningen.
Toppen vid 1 220 den 26 april följdes av en lägre topp den 21 juni vid 1 131 och om index inte snabbt kommer tillbaka i en uppgång blir toppen vid 1 099 nästa lägre topp och starka indikation på att den fallande trenden kan fortsätta relativt omgående.
Tidigare har det funnit utrymme för en uppgång till 1 055 och det finns det fortfarande men de negativa signalerna finns där ändå och en fortsatt nedgång i slutet av juli och under en stor del av augusti gäller fortfarande.
Stockholmsbörsen
OMXS 30 index (1 034,52) noterade 1 068 under onsdagen och torsdagen i förra veckan för att sedan vända nedåt under fredagen.
Vi såg därmed ett test av de tidigare topparna vid 1 077 (26 april) och 1 070 (21 juli), där motståndet nu höll för ännu ett test. Frågan är nu om rekylen är början på en ny större nedgång eller om vi får en tillfällig rekyl inför ett nytt försök att bryta uppåt igenom det relaterade motståndet vid 1 068-1 077.
Vilket det blir kan vi naturligtvis inte säga med säkerhet men marknaden har under en längre tid signalerat för en ny nedgång och frågan är just om den nu påbörjats eller om vi får förskjuta nästa fas nedåt ytterligare en bit framåt i tiden.
Rent tekniskt har vi fått in toppen den 26 april vid 1 077 och det vi ser därefter, oavsett den tillfälliga styrkan, är en del av förberedelsen inför nästa fas nedåt.
Boliden (86,50) gjorde ett försök att bryta motståndet vid 90 kronor i onsdagen, då vi tillfälligt fick en notering på 91,25 kronor. Men då aktien inte stängde under motståndet höll det för ett första test.
Nu är det dags för delårsrapporten i dag och den kommer naturligtvis att bestämma den fortsatta utvecklingen. Bryts motståndet vid 90,00 kronor är en fortsättning uppåt aktuell men skulle vi däremot få ett genombrott av stödet vid 81,00 kronor är en negativ utveckling aktuell. Trenden är sedan tidigare fallande.
SKF B (137,90) noterade 148,90 kronor som högst den 15 juli och testade då även motståndet vid 148 kronor, vilket höll för ett test. Rapporten som kom samma dag fick aktien att falla tillbaka och vi kan nu inrikta oss på stödnivån 136 kronor. Denna testades i fredags och höll för ett första test. Skulle stödet brytas handlar det om en fortsatt nedgång mot först 130 kronor och sedan 124 kronor i den fallande trend som nu gäller.
Ingemar Carlsson
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.