Stockholmsbörsens index steg till en dubbeltopp den 17:e och 23:e september för att sedan vända nedåt förra veckan.
Rekyl på 20 procent väntar i oktober
Mest läst i kategorin
Utvecklingen är typisk för en toppformation, där vi sett marginellt högre index toppar allt sedan den 3 augusti. Samtidigt har enskilda aktier stuckit iväg med kraft. Typiskt är också en rotation mellan olika branscher och aktier, där vi också ser stora rörelser i aktier som inte hängt med i den tidigare uppgången under våren och sommaren. I denna grupp hittar vi många mindre aktier, där SAS, Eniro och Metro får stå som exempel på några av de aktier som kommit starkt under sensommaren.
Anmäl dig här för att få Ingemar Carlssons tekniska analys hem till inboxen varje måndag innan börsens öppnande.
Det är naturligtvis inte 100-procentigt att allt ska falla tillbaka under oktober månad och en bit in i november men sannolikheten för en rekyl på upp mot 20 procent för index är hög och det gör att jag fortfarande räknar med en nedgång efter mitten av oktober och en bit in i november månad.
Vi ser vidare hur allt fler aktier toppar ur och de allra tidigaste aktierna noterade toppar redan under juli månad och andra aktier den 3-6 augusti. Dessa båda grupper har sedan hunnit med att skapa lägre toppar och därmed bekräftat en fallande trend. Bland de större aktierna sticker Boliden ut med sin säljsignal den 17 september vid 81,30 kronor.
Oljerelaterade aktierna följer också med nedåt efter att oljepriset gått in i en fallande trend efter den lägre toppen vid 72,2 dollar den 17 september. I denna grupp ser vi hur Lundin Petroleum och Alliance Oil med flera skapat lägre toppar och nu drar sig allt längre ned för att i ett senare skede komma igen i en ny stark uppgång. Men för att de positiva signalerna ska falla på plats väntar vi in ett nytt trendbrott och under tiden ser vi alla uppgångar för dessa aktier som tillfälliga i en fallande trend.
Råvaror
Oljepriset
Brent Blend (65,1 $/fat) noterade årets högsta värde vid 76,0 dollar den 6 augusti för att sedan leverera en lägre topp vid 72,2 dollar den 17 september. Vi kräver alltid att det ska gå minst 30 dagar från en topp till en lägre topp för att trenden ska klassas som fallande. Nu siktar vi allt längre ned för oljan och stödet vid 60,0 dollar är viktigt framöver och det bör hålla för ett första test och ge en tillfällig uppgång på några dollar innan nedgången fortsätter.
Guld och Silver
Ser vi på de olika råvarorna är avgörande vändningar på gång för ett flertal basmetaller medan Guld och Silver är kvar i sina stigande trender på väg mot höga nivåer på sikt. För Guld och Silver ser jag alla rekyler som tillfälliga i en långsiktigt stigande trend.
Vete hör till de råvaror som fallit under lång tid och nu ser ut att kunna bygga för en uppgång men det är för tidigt att räkna med en långsiktig uppgång där, då det behövs först en högre botten i slutet av oktober för att kunna få en vändning bekräftad i och med att lägsta noteringen för året kom in så sent som den 23 september.
Jag har inte för avsikt att följa Vete i fortsättningen men nämner detta som en råvara som kan vända uppåt, när andra råvaror vänder nedåt. Kapitalet flyttar ju runt bland olika objekt och marknader och då kan en del skvätta över på råvaror som haft en trist utveckling en längre tid.
New Yorkbörsen
S&P 500 (1 044,38) steg till sin senaste topp för året vid 1.080 den 23 september för att sedan tappa 39 punkter på kort tid. Detta kan vara toppen för i år men det är inget som bekräftar detta ännu. Alternativet med en topp i början av oktober finns därmed kvar och då är det 1.120 som hägrar.
Vi vet ju att marknaden gör, om inte allt, så mycket för att få en topp i början av ett nytt kvartal då det är bonusen för tredje kvartalet som hägrar och det gör det hela till ett gemensamt intresse för många aktörer. Det var för övrigt ingen tillfällighet att index satte all time high den 11 oktober 2007, när vi då precis påbörjat ett nytt kvartal.
Oavsett om vi fick en topp i torsdags, den 23 september, eller om vi får den med fördröjning i början av oktober pekar allt fler signaler på en period av vinsthemtagningar under andra halvan av oktober månad, där jag räknar med att marknaden bottnar antingen kring den 5 november med tiden kring den 21 november som alternativ.
När väl en lågpunkt är satt kan vi inrikta oss på den vanliga rallyperioden som ofta infinner sig under tiden 21 november till den 7 januari och som brukar pågå under 45-46 dagar.
Stockholmsbörsen
OMXS 30 (899,87) levererade en topp vid 929 den 17 september för att sedan på nytt notera 929, den 23 september. För mig är detta inte den ”rätta” toppen, då den borde ligga något högre upp innan en rekyl inleds, men då det handlar om en stor toppformation sedan den 3 augusti är det egentligen detaljerna vi håller på med för tillfället. Många aktier håller på att fullborda sina uppgångar på samma sätt som Electrolux B nu håller på att avsluta sin extrema uppgång på 200 procent sedan mars månad och där vi fick se en toppnotering på 170,25 kronor i torsdags.
Andra aktier följer nu efter med sina toppar för året under de kommande två veckorna i det att de ska skapar en toppformation inför en nedgång. Aktier med stark utvecklingen tidigare i år har gått in i en dvala period, där vinsthemtagningarna nu kommer att dominera utvecklingen i dessa aktier.
Index kastas under ovannämnda körningar fram och tillbaka men uppgången blir marginell, där vi kan konstatera att index i dag står endast 4 punkter efter toppen från den 7 augusti vid 896. Detta mönster med en sidlänges rörelse för index i ett intervall medan enskilda aktier körs kraftigt uppåt är den vanligaste signalen på en toppformation och som sedan följs av en rekyl.
Nu är detta inte 100 procent gällande men då det brukar bli verklighet i åtta falla av tio är det inget annat än en rekyl, som är aktuellt för mig med den statistiken. De andra två tillfällena av de tio föregås oftast av en mindre uppgång innan uppgången fortsätter efter en sidlänges rörelse.
Om index ska vänta till den 6-12 oktober med att skapa årets högsta notering kan den hamna på 951 likaväl som vi kan få den extrema nivå 982 som topp men det är inget jag räknar med utan mer får acceptera om det blir så.
Vi får heller inte glömma att marknaden är känslig för negativ information utifrån att index nu stigit i det närmaste 60 procent sedan den 9 mars i år.
Uppgången inleddes från 593 den 9 mars i år och redan i våras fick vi beskedet av marknaden att den 23-24 september var en viktig tidpunkt. En rörelse på 197-198 dagar låg i budskapet och nu är detta fullbordat. I våras visste vi inte om denna tidpunkt skulle bli en topp eller en lägre topp men vi viste att sannolikheten var stor för ett hack i kurvan.
Det är nu detta hack som marknaden fullföljer genom att reagera med en topp den 23 september. Nästa signal vi fick var en ny reaktion i början av januari och det är den tidpunkt jag just nu räknar med ska bli en topp inför en ny nedgång under ett par månader i början 2010. Men det finns anledning att återkomma till detta många gånger innan vi är där.
Enskilda aktier
Hennes & Mauritz (396,50) noterade en topp vid 432 kronor redan den 30 juli i år och när sedan den lägre toppen vid 411,50 kronor föll på plats den 18 september var det bara frågan om vad delårsrapporten den 24 september kunde föra med sig. Nu reagerade marknaden negativt på rapporten och vi fick därmed den fallande trenden bekräftad och det ger oss nu anledning att söka en lägre nivå, där vi kan fånga upp aktien igen inför en ny uppgång. Men det bör bli först i slutet av oktober eller möjligen i början av november månad som det hela kan bli aktuellt.
Just nu ser det ut som att aktien ska kunna falla till 336 kronor under de kommande veckorna men det finns naturligtvis andra alternativ, där vi bör få en första avstämning vid 360 kronor, när den nivån testas under oktober månad.
Nokia (105,40) hör till de aktier som kom igång sent efter att först fallit till 86,20 kronor den 21 augusti. Det gör att Nokia kan ge mer än de 109,90 kronor vi fick se den 17 september. Stöden vid 104 kronor och 99,00 kronor är viktiga nu då en ny uppgång kan inledas från något av dessa stöd. Målet är i första hand 114 kronor men även 120 kronor kan bli aktuellt innan nästa rekyl tar vid.
Ingemar Carlsson
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.