Aktieutdelningarna kommer i år att slå nya rekord. Kortsiktigt bra för aktieägare, men långsiktigt kanske mindre bra.
"Rekordutdelningar är svaghetstecken"
Mest läst i kategorin
– De stora utdelningarna kan tyda på att företagen saknar investeringsidéer, säger Claes Hemberg, informationschef på Avanza.
– Visst är det i viss mån positivt med de stora utdelningarna. Företag är ju inga banker som ska ha välfyllda kassor, och har de inga investeringar på gång så ska de ju dela ut vinsten till ägarna, säger Claes Hemberg.
Det är också vad som sker. Aktieutdelningarna kommer i år att slå nya rekord, och prognoserna pekar på utdelningar på omkring 150-200 miljarder, bolags återköp av aktier inkluderade.
Med tanke på många av börsbolagens goda resultat så kan de stora utdelningarna också ses som fullt naturliga. Men samtidigt skall vinsterna bara delas ut till ägarna så länge bolagen själva inte har några tillväxtfrämjande investeringar på gång.
– Det här kan vara ett svaghetstecken, som tyder på att många av de större bolagen inte har några investeringsidéer, säger Hemberg, som också tycker sig se en skillnad mellan storbolagen och de mellanstora bolagen.
– Det är framförallt de stora och mogna företagen som delar ut vinsterna medan de mellanstora tillväxtföretagen återinvesterar, säger han, och påpekar att det också är tillväxtföretagens aktier som – fullt naturligt – stigit mest det gångna året.
För de större bolagen handlar investeringar i dagsläget mest om köp av andra företag, och för dessa köp utgör emissioner ofta finansieringen. Claes Hemberg tror också att just spekulationer om kommande uppköp av företag ligger bakom en del av de kursuppgångar vi sett under förra året.
– Vi ser ju hur företagsledare ofta tittar på potentiella företag att köpa, många gånger deras konkurrenter, istället för att utveckla den egna verksamheten. Det är kanske inte alltid det man önskar sig mest, säger han.
Det kan också finnas andra förklaringar till att utdelningarna nu blir så pass stora, bortsett från företagens goda vinster.
– Många bolag vill undvika att bli uppköpta av private equity-företag, och risken för det ökar med mycket pengar i kassan, säger en aktieanalytiker på en av storbankerna, som föredrar att vara anonym.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.