Trots alla larmrapporter byggs det kolkraftverk som aldrig förr i världen. Svenska Vattenfall bygger nu en pilotanläggning i Tyskland för att kunna använda mer kol i framtiden.
Rekordlyft för kolet
Mest läst i kategorin
Kraftverket beräknas kosta närmare en halv miljard kronor och byggs nära den polska gränsen i östra Tyskland. I mitten av nästa år ska den vara klar. Med ny miljöteknik ska runt 96 procent av koldioxiden kunna tas tillvara för att i flytande form lagras i berggrunden.
– Det blir den första pilotanläggningen i den här skalan i världen, ett viktigt grepp för oss. Vi ser en framtid i kolanvändning, säger Maria Parent på Vattenfall till Realtid.se.
Vattenfalls tanke är kunna använda den miljövänliga tekniken i de befintliga kolkraftverken i Tyskland och Polen. Det handlar om ett tiotal kolkraftverk för elproduktion. Kolet är den stora energikällan i Tyskland för Vattenfall som också har två kärnkraftverk i Tyskland.
Det illa beryktade kolet har alltså blivit en het potatis runt hela världen. Kol som energikälla bidrar till 41 procent av de miljöfarliga koldioxutsläppen i världen. Men det bekymrar inte energibolagen.
USA:s kolexport till Europa för de första nio månaderna i år uppgick till 11,4 miljoner ton. Det är en ökning med 15 procent jämfört med samma period förra året, uppger USA:s energidepartement.
Ett ton kol kostar runt 47 dollar (300 kronor). Det är så billigt jämfört med olja att europeiska inköpare är bredda att betala 50 dollar (320 kronor) för att skeppa kolet över Atlanten till Europa.
– Kolet är i särklass det billigaste bränslet därför att det inte finns något pris på hur mycket skada det gör. Det finns inget annat bränsle som kan konkurrera, säger John Holdren, forskare vid Harvard-universitetet till nyhetsbyrån Bloomberg.
USA:s tre största kolföretag, Peabody Energy Comp, Consol Energy Inc och Arch Coal Inc, räknar med rekordökning. Kolförbrukningen har vuxit med 27 procent i världen bara sedan 2002. Det är tre gånger snabbare än oljan som befaras att ta slut inom 20 år, enligt experter.
Andra energibolag runt om i världen har hoppat på koltrenden. Enel SpA, Italiens största energiföretag, investerar 37 miljarder för att konvertera en energianläggning från olja till kol.
– Det finns stora fördelar med kol, och det kommer definitivt fortsätta att vara så, säger Gianfilippo Mancini, inköpschef på bolaget.
USA:s energidepartement uppskattar att det kommer att byggas minst 1.000 kolkraftverk inom fem år. Det är nästan fyra kraftverk i veckan. Merparten byggs i Kina och Indien. Kina är i dag den största kolproducenten i världen.
Indien behöver öka sitt energibehov med 40.000 megawatt per år, eller 30 procent av nuvarande kapacitet, för att kunna hålla kvar den nuvarande tillväxten på åtta procent, enligt Jayarama Chalasani på det indiska energiföretaget Reliance Energy Ltd.
Att USA säljer mer kol beror också på en allt svagare dollar.
– Vi ser en ökad försäljning på exporten, säger Emily Thompson på det amerikanska energibolaget Kinder Morgan Inc i Houston.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.