Den totala transaktionsvolymen hamnade på 25,1 miljarder kronor, enligt Jones Lang Lasalle.
Rejäl uppgång för fastigheter under Q3
Mest läst i kategorin
Siffrorna motsvarar en 22-procentig ökning jämfört med motsvarande period förra året. Det vill säga den totala transaktionsvolymen landade på 20,5 miljarder kronor Q3 år 2010.
Här bör även nämnas att 25,1 miljarder kronor var en rejäl minskning jämfört med det andra kvartalet i år. Då hamnade den totala transaktionsvolymen på 29,1 miljarder kronor. Det vill säga den totala volymen för transaktionerna har minskat med fyra miljarder kronor under det andra och det tredje kvartalet i år.
Jones Lang Lasalle bedömer dock att skillnaden framförallt har att göra med säsongsvariationer. Enligt bolaget brukar det tredje kvartalets sommarmånader innebära att aktiviteten avtar något. En ytterligare förklaring är att årets andra kvartal visar några av de starkaste kvartalssiffror som någonsin har uppmätts, resonerar Jones Lang Lasalle.
Enligt bolaget skedde en liknande situation förra året då det andra kvartalet hade en transaktionsvolym som uppgick till knappt 28 miljarder kronor. Detta var alltså 7,5 miljarder kronor mer än vad slutsamman landade på under det tredje kvartalet 2010. Det vill säga förlusten mellan intensiva Q2 och Q3 har minskat med 3,5 miljarder kronor i år jämfört med motsvarande intervall förra året.
Nu uppgår transaktionsvolymen för årets tre första kvartal till 75,5 miljarder kronor, vilket ger en ökning på 13 procent jämfört med motsvarande period förra året.
Den största affären under det tredje kvartalet var Altor och Bures försäljning av Norrvidden till Diös för 5,8 miljarder kronor. En annan stor affär skedde då Norrporten sålde en portfölj med kommersiella till Lilium för 1,4 miljarder kronor. En ytterligare var köpet av ÅF:s nya huvudkontor i Solna från Skanska för 1,1 miljarder kronor.
Diligentia har också haft hög aktivitet under kvartalet genom sin försäljning av det nyutvecklade hotellet Scandic Grand Central till norska KLP för cirka 1,1 miljarder kronor. Bolaget har även sålt två fastigheter i Centrala Stockholm till PP Pension.
Enligt Jones Lang Lasalles bedömning fortsätter fastighetsmarknaden att präglas av hög aktivitet och stark efterfrågan trots den pågående skuldkrisen i Europa.
Här menar man att efterfrågan framförallt ligger på objekt med låg risk och låga belåningsgrader.
Jones Lang Lasalle konstaterar dock att tidigare prognoser om en ökad aktivitet bland mer riskfyllda fastighetsprojekt ännu inte har slagit in och man bedömer sannolikheten som låg för att detta ska inträffa inom den närmaste tiden.
En förklaring till detta är att Sverige i hög utsträckning påverkas av den ekonomiska turbulens som råder i Europa. Detta har fått många investerargrupper att bli betydligt mer försiktiga än tidigare, vilket påverkar fastighetsmarknaden negativt. Detta har bland annat inneburit att man har fått se avbrutna försäljningsprocesser i Europa och affärer som tar längre tid att genomföra eftersom riskerna bedöms som högre, resonerar Jones Lang Lasalle.
Man konstaterar dock att kapitalmarknader fortfarande fungerar förhållandevis väl, men ett problem i sammanhanget är att kostnaderna för bankernas finansiering har ökat rejäl.
Här menar också Jones Lang Lasalle att en 50-procentig avskrivning av Greklands utlandsskuld skulle ge förluster på cirka 14 miljarder euro samt påverka kapitaltillgången negativt.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.