Statsminister Fredrik Reinfeldt säger nej till fortsatt höjd bensinskatt. Det skulle kunna slå tillbaka mot klimatarbetet, tror han.
Reinfeldt säger nej till höjd bensinskatt
Mest läst i kategorin
Moderaterna bejakar skatter och avgifter som styrmedel för ett miljövänligare samhälle, visar ett samråd om olika politiska frågor som presenterades på måndagen. Men att redan i höst gå vidare med en höjda koldioxidskatter tror Reinfeldt varken är möjligt eller ens nödvändigt.
Jag känner mig mycket tveksam till att det i närtid behövs några ytterligare höjda koldioxidskatter”, säger han.
I våras föreslog den parlamentariska klimatberedningen att drivmedelsskatten skulle höjas med 70 öre litern.
”Jag tror att folk skulle vända sig emot oss om vi går vidare redan i höst”, säger Reinfeldt och hänvisar till att det redan har börjat mullra, när bensinpriset nu slår nya rekord.
Därtill kommer att syftet med de höjda skatterna har nåtts, resonerar han. Omställningen sker nu väldigt snabbt. Alltfler väljer miljöbilar. Då är det inte rätt läge att gå vidare med skattehöjningar. Särskilt inte med tanke på att Sverige redan är världsetta med 100 euro i skatt på varje ton utsläpp, mot ett EU-snitt på 20 euro och noll i Japan och Kina.
”Vi är i en egen division. Det ska vägas in när priset går upp”, säger han.
Den årliga indexuppräkningen bör däremot få slå igenom på bensinpriset, anser han.
Förutom miljöpolitiken omfattade partiets samråd sjukvård, jobb, välfärd och kunskap, integration och kommunpolitisk förnyelse. Drygt 100 svar hade lämnats in från förbund, föreningar och enskilda.
”Vi har fått ett starkt stöd för arbetslinjen och för att gå vidare med jobbskatteavdraget i ett tredje steg”, säger Reinfeldt.
Samrådet visar att moderaterna vill ta bort de flesta skatter inklusive värnskatten. Men när det ställs mot fler jobb och ansvaret för de offentliga finanserna kommer saken i ett annat ljus, enligt Reinfeldt. Därför räknar han nu med att slopad värnskatt kan bli det löfte i valmanifestet som inte kan prickas av.
Flest svar handlade om behovet av bättre kvalitet i sjukvården och en rad nya konkreta förslag förbereds.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.