Lagrådet slår ner på regeringens sätt att införa ränta på uppskovsbelopp i fastighetsbeskattningen.
"Regeringen skapar dimridå"
Mest läst i kategorin
Och att kalla den nya skatten för kommunal avgift är bara nys, anser Lagrådet.
Regeringen gör stor poäng av att den statliga fastighetsskatten nu ska ersättas med en kommunal avgift. Men Lagrådet låter sig inte påverkas av den politiska retoriken. Det är viktigt att en pålaga som de facto utgör en skatt också benämns skatt, skriver de tre juristerna i sitt yttrande över regeringens förslag om avskaffad statlig fastighetsskatt.
Förslaget går i korthet ut på att en kommunal avgift på 6 000 kronor införs och att reavinsten höjs från 20 till 22 procent vid försäljning. Uppskovsmöjligheten begränsas till ett belopp på 1,6 miljoner kronor och en ränta på 0,5 procent införs på uppskoven. Den tas ut från och med 2009 års taxering. Räntan gäller också gamla uppskov, vilket lett till en debatt om att regeringen nu inför en retroaktiv avgift, vilket är förbjudet.
Men Lagrådet kommer fram till att regeringens lagkonstruktion inte innebär någon retroaktivitet. Däremot är man kritisk till hur regeringen valt att lösa frågan om räntebetalningen på uppskoven.
Rent tekniskt går det till så att den som har ett uppskov får ta upp en schablonintäkt under kapital i deklarationen. ”Att kalla det för intäkt är naturligtvis att komma en bit från sanningen”, skriver Lagrådet. ”Det är aldrig bra att skapa dimridåer kring den verkliga effekten eller det verkliga syftet med en lagbestämmelse. Det går hur som helst inte att dölja att det är fråga om ett skatteuttag, främst avsett att finansiera det bortfall av skatteintäkter som införandet av den kommunala fastighetsavgiften medför.”
Eftersom Lagrådet fått osedvanligt kort tid på sig att granska förslaget har det inte haft tid att ”reparera lagtekniska brister”, som det annars gör. Rådet skriver att det inte vill vara en ”propp” i systemet, utan har valt att koncentrera sig på viktiga principiella nyheter, så att inte genomförandet av reformen försenas.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.