Realtid

Regeringen kräver smarta elmätare

administrator
administrator
Uppdaterad: 26 feb. 2010Publicerad: 26 feb. 2010

Nu vill näringsministern tvinga eljättarna att låta konsumenterna veta hur de kan spara el. Mätarna finns redan på plats i hushållen, men Vattenfall har inte velat använda tekniken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En månad efter debatten om skenande elpriser under köldknäppen i januari kommer näringsminister Maud Olofsson i dag med ett konkret förslag.

Norges regering har krävt henne på svar om varför svenska kärnkraftverk står stilla när de efterfrågas som mest på den nordiska elbörsen.

Sveriges regering sitter i förhandlingar med Vattenfall, Fortum och Eon för att försöka bryta upp en ägarstruktur som hämmar konkurrensen.

Men förändringarna dröjer och Maud Olofsson behöver snabba resultat inför höstens val.

I ett utspel i Sveriges Radio under morgonen lovar hon nu att svenskarna redan till nästa vinter ska kunna följa sin elförbrukning timme för timme. Det ska bli möjligt att köra tvättmaskinen när elen är som billigast.

Det här bygger på att de digitala elmätare som regeringen tvingat elnätsbolagen att installera i alla hem måste programmeras om till att rapportera varje timme istället för en gång i månaden som nu.

Det bygger också på att kund och leverantör kommer överens om att faktureringen ska ske per timme istället för ett genomsnitt för hela månaden.

– Då skulle jag som konsument kunna se att nu är priset så högt att nu sätter jag på tvättmaskinen på natten. Vi skulle kunna ha smarta hushållsapparater som kunde läsa av när det är höga elpriser, och då drar man ner förbrukningen, säger Maud Olofsson till Ekot.

ANNONS

6.000 kronor om året skulle ett vanligt hushåll kunna spara, bedömer hon. Och det vore bra för miljön.

– Det kommer också att göra att vi inte behöver ha samma produktionskapacitet och kan ta bort en del av den smutsiga elproduktionen, som kolen och oljan och det som vi använder vid olika toppar, fortsätter hon.

Vattenfall säger sig vara positiva till att visa kunderna timvärden, men varnar för att det kan kosta mer än det smakar.

– I slutändan är det alltid kunderna som får betala, säger Annika Viklund, lokalnätschef på Vattenfall Eldistribution, till Realtid.se.

De elmätare som Vattenfall, Forum och Eon redan installerat ute i hemmen klarar att låta kunderna följa sin förbrukning timme för timme.

Vattenfall konstaterar att det skulle hjälpa kunderna att minska sin elförbrukning.

Vattenfall tycker precis som näringsministern att det vore bra både för miljön och för kundernas egen ekonomi om de slösade mindre och styrde sin förbrukning till de tider på dygnet då elen är billigare.

Det vore förstås också en konkurrensfördel för Vattenfall. Men för att tjäna pengar på konkurrensfördelar behövs det ju konkurrens.

ANNONS

För att komma igång måste Vattenfall programmera om väsentliga delar av it-systemen för insamling och lagring, avräkning och fakturering av mätvärden.

Varför har man inte kommit längre? Vattenfall påbörjade förändringen redan 2003 och hade förstås kunnat gå längre än vad lagstiftningen kräver.

Istället har man nöjt sig med att nätt och jämnt leva upp till de nya lagkraven som trädde i kraft den 1 juli 2009.

Infrastrukturen för timvis avläsning har inte lämnat testfasen.

– Vi har kört en pilot och nu analyserar vi kundernas kommentarer, säger lokalnätschefen Annika Viklund.

Fortum har också flera pilotfall igång, bland annat tillsammans med ABB, Skanska och Svenska Bostäder.

Men det stora trycket från kunder och politiker har ju inte gällt elmätarna. Vattenfall har mycket annat att försvara. Strömavbrott och investeringar i kolkraft, till exempel.

Dessutom kan det bli svårt att fakturera för den verkliga förbrukningen istället för som nu per dygn. Att mäta varje timme innebär att dramatiskt mycket mer mätdata måste skickas mellan hushållen och elnätsbolaget. Det ställer krav på kapaciteten för dataöverföring. Systemet blir känsligt för störningar.

ANNONS

Det skulle förstås också drabba kunderna.

Redan idag går det att följa sin elförbrukning i datorn med hjälp av elektronik för någon tusenlapp.

Utrustningen kommer från det lilla företaget Uninel.

– Vi tycker det är jättekul att näringsministern lyfter fram vikten av att se sin förbrukning för att kunna minska den, säger Jakob Kegel på Uninel.

– Men vi är fortfarande övertygade om att man måste ha direkt återkoppling, i realtid, för att kunna förändra sitt beteende och spara pengar.

Konkurrenten Exibea säljer en liknande produkt, Eliq. Vd Joakim Ottander har ett motförslag till näringsministern.

– Skapa ett incitament, typ en subvention, till att hushållen själva investerar i energisparprodukter i hemmet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]