Realtid

"Regeringen bäddar för räntesmäll"

administrator
administrator
Uppdaterad: 01 okt. 2009Publicerad: 01 okt. 2009

Regeringens skattesänkningar bäddar för en räntesmäll för hushållen. Den ofinansierade utgiftspolitiken kan tvinga Riksbanken att höja räntan tidigare, anser professor Lars Calmfors, ordförande i regeringens finanspolitiska råd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På torsdagen träffades euroländernas finansministrar i Göteborg för att diskutera hur och när länderna ska lätta på den ekonomiska gaspedalen efter det senaste årets gigantiska statliga satsningar för att möta den djupa lågkonjunkturen.

Men enligt Jean-Claude Juncker, ordförande bland eurozonens finansministrar, går det ännu inte att spika när avvecklingen av stimulans- och stödåtgärder ska äga rum. Den ekonomiska återhämtningen är alltför bräcklig för det.

Och någon enighet råder inte.

Flera av de stora europeiska ekonomierna har dragit på sig mycket stora underskott i statsfinanserna. Sverige har ur den aspekten ett bättre utgångsläge. Men regeringen Reinfeldts utgiftspolitik kan komma att stå hushållen dyrt.

Professor Lars Calmfors, även ordförande i regeringens finanspolitiska råd, tycker visserligen att regeringens satsning för att möta lågkonjunkturen varit rimlig i omfattning.

”Det jag däremot är kritisk till är ett ganska stort permanent inslag av stimulansåtgärder”, säger Lars Calmfors till TT.

Det skapar risker för framtiden om åtgärderna ligger kvar för länge.

”De kan komma att kosta för mycket”, säger han.

ANNONS

Det regeringen har sagt är att man ska vara beredd på att dra ner utgifter och höja andra skatter framöver.

”Men det är lättare att i förväg säga än att sedan verkligen göra.”

Risken är då att problemet hamnar i knät hos Riksbanken som tvingas höja räntan mer än annars för att bromsa ekonomin, enligt Calmfors.

”De är ju de som kan agera snabbast om det visar sig att en konjunkturuppgång kommer snabbare än vad man trott.”

Det regeringen kan ta bort och som i höstbudgeten hittills har betraktats som temporära inslag i statens utgifter är satsningarna på arbetsmarknaden och till viss del utbildningsväsendet, enligt Calmfors.

Även de 10 miljarderna extra till kommuner och landsting har sagts vara en engångssumma.

Det fjärde steget i jobbskatteavdraget, som också kom i höstbudgeten, är dock inte en tillfällig stimulans och därmed mer tveksamt rent finanspolitiskt, enligt Lars Calmfors.

”Det finns andra bra argument för den (skattesänkningen), men det är en ofinansierad utgift”, säger han.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]