Oljan har under de senaste dygnen handlats på nya årshögstanivåer runt 80 dollar fatet.
Råvarupriser hotar börsuppgången…
Mest läst i kategorin
Det betyder att priset mätt i USA-dollar har stigit med nästan 50 procent på ett halvår upp till ungefär samma nivå som det toppade på 2006. Därefter föll priset tillbaka innan det stora oljeprisrallyt tog fart som ledde till toppnoteringar runt 145 dollar förra sommaren.
Anmäl dig till Anders Haskels börsanalys som kommer ut på onsdagar.
Det finns flera orsaker till att oljepriset åter rör sig mot höjderna. En anledning är att efterfrågan stiger i takt med att hoppet växer om en ljusning i världsekonomin. Just nu bidrar också en stark aktiebörs genom att spä på den allmänna optimismen.
Ett slags cirkelresonemang uppstår där råvarumarknaderna tittar på aktiemarknaden och tar uppgången där som intäkt för att bättre tider väntar. Samtidigt tolkar aktieaktörer råvaruprisuppgången på motsvarande sätt.
Det finns också ett samband mellan oljepriset och dollarns utveckling. En svag amerikansk valuta brukar leda till dyrare olja i dollar. Sannolikt bidrar dessutom en långsiktig bristsituation till att pressa upp oljepriset.
Det är nästan omöjligt att ge ett bra svar på frågan inom vilket intervall oljepriset kommer att röra sig under det närmsta året. Jag vågar dock säga att snittpriset knappast hamnar under dagens nivå. Det är också troligt att många andra råvaror, som också noterat rejäla prisuppgångar i år, kommer att ligga kvar på höga nivåer.
Det var just höga råvarupriser och det inflationshot som dessa medförde som bidrog till lågkonjunkturen och därmed också till att knäcka börsen för drygt två år sedan. Att sedan subprimelån i USA och den finanskris som följde såg till att skapa en djup recession är en annan historia.
Nu kan vi vara på väg mot en ny situation där dyra råvaror bidrar till den rädsla för framtida inflation som låga räntor redan gett upphov till. Höga råvarupriser skapar ökade kostnader i företagen och dessa kostnader måste företagen kompensera sig för genom att ta ut högre priser av kunderna.
Om det inte skulle lyckas sätter höga råvarupriser i stället press på vinstmarginalerna. Inget av detta gillas av aktiemarknaden. Vi kan alltså snart få en situation där analytiker i ökad grad varnar för aktier i företag med stora råvarukostnader.
Ett högt oljepris begränsar också det övriga konsumtionsutrymmet i ekonomin. Varje extra krona, dollar eller euro som vi måste lägga på bensin eller diesel går ut över annan konsumtion eller måste tas från medel som annars kunde gått till sparande.
Ett högt oljepris bromsar därför effektivt en konsumtionsledd konjunkturåterhämtning. Detta gäller särskilt i USA där prisuppgången får störst effekt. Oljeprisuppgången är inte lika stor mätt i Euro, och drabbar därmed inte Europa lika hårt, i och med att euron stärkts mot dollarn. …precis som dollarfallet
Billig dollar är ett annat hot mot börsen. Ungefär samtidigt som börserna bottnade i mars kostade en dollar drygt 9 svenska kronor. Det var ett läge som skapade stora valutafördelar för svenska företag. Dessutom stod kronan lågt mot euron vilket ytterligare förstärkte devalveringseffekterna.
Men sedan dess har några saker inträffat. Kronan har återvunnit en del av dess förlorade förtroende, bland annat i takt med att en tydligare bild kring de svenska bankernas situation i Baltikum växt fram.
Dessutom har det skett en allmän försvagning av dollarn mot flera av världens valutor. Anledningen till detta kan vara att USA:s centralbank väntas hålla räntorna på en låg nivå under lång tid framåt. Därmed är det inte särskilt attraktivt ut avkastningssynpunkt att ha sina pengar placerade i den amerikanska valutan.
Även om någon officiell företrädare aldrig skulle erkänna det finns det förmodligen också ett utbrett intresse från USA:s sida att hålla valutan nere som ett sätt att komma till rätta med landets långsiktiga obalanser. Min känsla är därför att dollarn kommer att ligga lågt ett bra tag framöver. Det skapar ett tuffare läge för många svenska företag som av hävd anses gynnas av en hög dollarkurs.
Sälj SKF, behåll Avanza
SKF och Avanza som jag rekommenderade i början av april har varit två riktiga lyckokast. Aktierna har lyft med 47 respektive 59 procent. Stockholmsbörsen har under samma period stigit med 35 procent.
Avanza ligger med dagens kurs runt 158 kronor inte långt under sitt historiska kursrekord från maj 2006 på 163 kronor. SKF har lite längre kvar till sitt gamla all time high på 145 kronor med en aktiekurs runt 117.
Efter uppgångarna handla båda aktierna på utmanande nivåer. Avanzas hittills högsta vinst levererade bolaget 2007 då man tjänade knappt 8,50 per aktie. Om det mesta går som det ska är det en vinstnivå som kommer att passeras nästa år.
På ett par års sikt ser jag framför mig en vinst per aktie på åtminstone 12-13 kronor. Det betyder att aktien idag handlas till en kurs som motsvarar ungefär 13 gånger vinsten 2011-2012. Det är högt, men inte för högt. Avanzaaktien har i och med den kraftiga kursuppgången blivit känslig för kortsiktiga bakslag. Ändå överväger de långsiktiga möjligheterna. Behåll därför aktien.
För SKF:s del har jag svårare att se den långsiktiga potentialen. Bolaget kom med en stark delårsrapport igår, men lyckades ändå inte övertyga marknaden. Jag tror dessutom att aktiemarknaden kommer att inta en mer avvaktande attityd till verkstadsaktier ett tag framöver.
Sektorn har drivits starkt av förhoppningar om en bättre konjunktur. Nu tror jag att en stor del av den kommande uppgången redan är inprisad i den här typen av aktier. Dags att tacka för sig och ta hem vinsten i SKF med andra ord.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.