Säljer till Bridgepoint och gör exitvinst på 900 miljoner kronor.
Ratos säljer allt i Nordic Cinema Group
Mest läst i kategorin
Riskkapitalbolaget Bridgepoint köper biografkoncernen Nordic Cinema Group i en affär värd 4,7 miljarder i enterprise value. De exakta finansieringsdetaljerna framgår inte men troligtvis ingår en större lån i denna värdering. Enligt NCG:s årsredovisning för 2013 så uppgick skulderna till kreditinstitut till 1,7 miljarder kronor.
Den nordiska biografaktören bildades genom en sammanslagning av Ratosägda Finnkino och Bonnierägda SF Bio.
Ratos blir utköpt medan Bonnier planerar att återinvestera en del av pengarna och kvarstå som delägare med en andel på 30 procent, jämfört med 40 procent innan försäljningen.
Ledningen kvarstår även som ägare, framgår det av en kommuniké.
– Ett starkt fokus på värdeskapande genom hela innehavsperioden gav en god avkastning och ledde till en bra affär för Ratos, säger Ratos vd Susanna Campbell i en kommentar.
Ratos nettoinvesterade kapital uppgår till 360 miljoner kronor. Riskkapitalbolagets innehav var på 58 procent och hela innehavet avyttras för 1,7 miljarder kronor. Bolaget gör en uppskattad exitvinst om ungefär 900 miljoner kronor och en genomsnittlig årlig avkastning om 42 procent.
Enligt NCG:s vd Jan Bernhardsson ska verksamheten expanderas ytterligare framöver. Bridgepoints ordförande i Norden, Mikael Lövgren, kommenterar att tillväxtmöjligheter finns i Norden och Baltikum.
– Vi tror på biografens framtid och ser tillsammans med NCG:s ledning fram emot att fortsätta utveckla bolaget. Vi tror att det finns utrymme för att utveckla hela bioupplevelsen, från själva lokalen till kvaliteten på ljud och bild, komforten i stolarna och utbudet av mat och dryck. Vi ser att det finns potential att växa ytterligare i den nordisk-baltiska regionen i en tid då vi bedömer att filmindustrin kommer behålla sin starka ställning inom nöjesbranschen, säger han.
Bridgepoints rådgivningsteam i transaktionen inbegriper Access Partners och Nomura för M&A-rådgivning, KPMG för due dilligence i finans-, pension, it- och skattefrågor, Marsh för försäkring, Hansel Law och Castlegreen för management, Boston Consulting Group och Pragma för kommersiell due dilligence och Hannes Snellman, Wiersholm, Sorainen och Travers Smith som juridiska rådgivare.
Roschier var Bonniers juridiska rådgivare i affären, medan Mannheimer Swartling och Dittmar & Indrenius företrädde både Ratos och Bonnier i affären.
Nordea var säljarnas finansiella företrädare.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.