UPPDATERAD Christer Gardells aktiefond Cevian hade ett värdefall på 12 procent under januari erfar Realtid.se från en ledande internationell investmentbank.
Ras för Cevian i januari
Mest läst i kategorin
Uppgiften kommer från en säker källa inom banken som är en av världens ledande investmentbanker. Han har i sin tur fått uppgiften från en icke namngiven person nära Cevians fonder.
– Vi kan inte kommentera fondens upp- och nedgångar. Den informationen är förbehållen investerarna. Men om nu fonden har minskat i värde under januari så har det med största sannolikhet att göra med marknadssituationen, säger Cevians ekonomichef Göran Casserlöf till Realtid.se.
Bland annat har Cevians aktier i Volvo sjunkit i värde med hundratals miljoner kronor sedan de köptes dyrt i höstas. Till och med tisdagen hade Volvos aktier fallit med cirka 20 procent i värde i år.
Det har även varit på tal att Cevian äger aktier i tyska försäkringsbolaget Munich Re, vars aktie fallit i värde med 14 procent i år till och med tisdagen.
Första AP-fonden som förvaltar pensionsbesparingar åt svenska folket, har investerat i Cevian.
– Vi kommenterar inte enskilda investeringar, men om uppgiften stämmer (avseende Cevians värdefall i januari) är det inget som för vår del ger anledning att misskreditera Cevian, säger första AP-fondens informationschef Nadine Viel Lamare och beskriver Första AP-fonden som en långsiktig investerare.
Första AP-fonden har investerat i två omgångar i Cevian. Det var 2003 och 2006.
– Vi är mycket nöjda med avkastningen på våra investeringar i Cevian, säger Viel Lamare.
År 2003 investerade Första AP-fonden första gången i en av Cevians fonder. Där kan inte investerarna ta ut sina pengar direkt. Men den fonden är nästan färdig med sina planerade investeringar, och har i dagsläget enligt plan sålt av alla bolag utom ett. När även det bolaget är sålt kan pengarna i fonden delas ut till den fondens investerare.
År 2006 investerade Första AP-fonden i en annan fond hos Cevian, en ”hedgefond” som även investerar i börsnoterade bolag. Där kan investerarna på ett annat sätt ta ut pengarna när man vill. Men det har alltså inte Första AP-fonden gjort, och värdefallet under januari är inget som gör att Första AP-fonden skulle vilja ta ut pengarna från denna Cevian-fond.
– Om värdet på Cevian-fonden sjunker någon enskild månad för att börsen som helhet faller kraftigt, är det inget vi oroar oss över. Det är en långsiktig investering för oss, säger hon.
Första AP-fonden förvaltar i dagsläget totalt drygt 200 miljarder kronor. Per årsskiftet 2006/2007 hade Första AP-fonden investerat 335 miljoner kronor i Cevians fonder. Ett värdefall på 12 procent av 335 miljoner kronor motsvarar 40 miljoner kronor, vilket med 9 miljoner svenskar blir en förlust på knappt 5 kronor per svensk.
Amerikanska miljardären Carl Icahn har utpekats som en av investerarna i Cevian.
Enligt Cevians hemsida grundades Cevian Capital år 2002 av Christer Gardell och Lars Förberg. Då lanserades fondbolagets första fond Cevian Capital I. År 2006 fick Cevian in pengar till sin andra fond, Cevian Capital II. Enligt hemsidan förvaltar Cevian över 3,5 miljarder euro, vilket med gällande eurokurs blir cirka 33 miljarder kronor. Fonden Cevian II förvaltar i dag cirka 3 miljarder euro. Cevian bildades enligt hemsidan med strategin att investera utifrån aktivt ägande i bolag. Det var en strategi som Gardell och Förberg började arbeta utifrån år 1996.
– Det pågår i dag ingen aktivitet för att starta en ny Cevianfond. Om och när det händer är det dock ingen aktivitet som Cevian AB bedriver i Sverige utan ”fundraising” sköts av andra ”Cevianbolag”. Det är däremot tekniskt möjligt för investerare att investera mer kapital i Cevian II fonden. Inte heller detta är dock en aktivitet som sköts från Sverige eller som är aktuellt i dagsläget, säger Göran Casserlöf på Cevian.
Investerare som inte är nöjda med förvaltningen av deras pengar, eller av andra anledningar behöver frigöra kapital, är fria att ta ut sitt kapital från Cevian II fonden. Det finns dock vissa begränsningar eftersom man normalt låser in sig på 1, 2 eller 3 år. Enligt uppgifter från fonden har det endast skett ett enda mindre uttag (ca 1 miljon USD) som gjordes i slutet av december 2007. Annars inga uttag.
Ian Hammar
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.