Realtid

PWC stäms för vårdslös rådgivning

PWC stäms av tidigare klienter Foto: Bonnier Fastigheter samt stämningsansökan.
PWC stäms av tidigare klienter Foto: Bonnier Fastigheter samt stämningsansökan.
Sara Johansson
Uppdaterad: 02 dec. 2016Publicerad: 02 dec. 2016

PWC gav råd som innebar skattemässiga risker, enligt en stämningsansökan. Delägarna till en fastighets- och värdepappersförvaltning har förlorat mot Skatteverket och blivit upptaxerade för skatteflykt i tre eniga förvaltningsdomstolar. Nu vill delägarna att PWC betalar för skadan efter rådgivningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Öhrlings PriceWaterhouseCoopers, PWC, krävs på ett skadestånd om cirka 2,9 miljoner kronor jämte ränta för vårdslös rådgivning.

Bakom stämningsansökan som kommit in till Stockholms tingsrätt finns två delägare till en fastighets- och värdepappersförvaltning. De företräds av MAQS-advokaterna Fredrik Iverström samt Lars Odinge.

Vid en fusion i delägarnas bolagssfär uppkom en vinst om 13 miljoner kronor i bolaget som bedrev fastighets- och värdepappersförvaltning. Efter detta ville delägarna kunna ta ut bolagets egna kapital till en förmånlig beskattning, framgår det av stämningsansökan. De kontaktade då Handelsbanken som lade upp en plan där delägarna skulle kvarstå som ägare i förvaltningen men att bolagets verksamhet skulle inskränkas i en kapitalförvaltning utan deras inflytande. Handelsbanken skulle därmed ta uppdraget att diskretionärt förvalta bolagets kapital. På detta sätt skulle delägarna kunna dela ut förvaltningens kapital till en beskattning om 25 procent under fem år. Detta kallas i stämningsansökan för Karensbolagsupplägget.

Samtidigt som delägarna hade kontakt med Handelsbanken fick de även kontakt med PWC som i sin tur kom med ett alternativ. PWC:s skatteupplägg innebar att även delägarnas familj skulle kunna ta ut upparbetade vinstmedel ur fastighets- och värdepappersförvaltningen till en skattesats om 20 procent, det vill säga 5 procentenheter lägre skatt.

Vid ett möte den 27 september 2007 hölls ett möte med en skattejurist från PWC som överlämnade en promemoria. I Promemorian framgick att syftet med upplägget var att åstadkomma en finansiell hävstångseffekt med betydande skattemässiga fördelar samt att upplägget involverade delägarnas respektive familjer. Upplägget kallas i stämningsansökan för Nyemissionsupplägget.

I stämningsansökan pekar delägarna på att varken promemorian eller skattejuristen under mötet upplyste om att det fanns någon skattemässig risk med upplägget.

"Om kärandena fått en sådan upplysning hade de inte valt att frångå det Karensbolagsupplägg som redan var beslutat. Det fanns helt enkelt ingen anledning för Kärandena att riskera tillämpning av Skatteflyktslagen endast för att åtnjutande av en i sammanhanget försumbar skillnad  såvitt avser skattebelastningen (fem procentenheter)", skriver ombuden advokat Fredrik Iverström och advokat Lars Odinge från MAQS advokatbyrå i stämningsansökan.

De skriver även att uppfattningen ska ses i ljuset av det höga arvode som PWC krävde för att hjälpa till vid genomförandet av skatteupplägget.

ANNONS

"Den till Kärandena lämnade rådgivningen såvitt avser Nyemissionsupplägget har varit vårdslös då rådgivningen lämnats förbehållslöst utan angivande av de risker som var förknippade med upplägget", skriver advokat Fredrik Iverström och advokat Lars Odinge.

De uppger samtidigt att Culpa-bedömningen, alltså bedömningen av vårdslöshet, ska särskilt beakta att PWC:s rådgivning lämnades trots deras vetskap om att delägarna inte var beredda och ta några skattemässiga risker.

Delägarna gick alltså, ovetandes om de skattemässiga riskerna, på PWC:s linje.

Ett betydande kapital tillsköts bolaget som bedrev fastighets- och värdepappersförvaltning och syftet med tillskottet var inte att investera i en framtida verksamhet utan att istället skapa förutsättningar för att lyfta medel till låg beskattning som härrörde från tidigare bedriven verksamhet.

Enligt stämningsansökan var tanken att kringgå de så kallade 3:12-reglerna som syftar till att förhindra att förvärvsinkomst förvandlas till lågbeskattad kapitalinkomst. Till grund för beräkningen av kapitalinkomsten har den skattskyldige rätt att tillgodogöra sig kapital som har investerats i verksamheten av den skattskyldige samt kontanta löner till anställda.

Efter att delägarna genomfört det av PWC rekommenderade skatteupplägget har Förvaltningsrätten genom två domar den 28 februari 2014 konstaterat att skatteflyktslagen varit tillämplig på upplägget. Detta har inte bara drabbat delägarna utan även deras familjer som påförts extra skatt plus ränta om totalt 2,9 miljoner kronor. Domen har backats upp av både Kammarrätt som Högsta förvaltningsdomstolen.

Realtid.se har talat med Bo Hjalmarsson, partner och auktoriserad revisor på PWC (samt ordförande i FAR:s policygrupp för revision), om stämningsansökan. Han uppger under torsdagseftermiddagen att han ännu inte fått stämningsansökan på sitt bord, att han därför har svårt att uttala sig om denna. Realtid.se ber om att få återkomma för en kommentar från PWC.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]