Realtid

Provisioner - "direkt stötande"

Realtid.se
Uppdaterad: 28 maj 2013Publicerad: 28 maj 2013

Branschaktörer välkomnar FI:s förslag om provisionsförbud.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finansinspektionen presenterade på tisdagen sin årliga tillsynsrapport där det bland annat föreslås att bankerna ska börja redovisa sina bolånemarginaler för att konsumenter ska få större insyn. Ett annat förslag som skulle kunna tänkas uppröra flera aktörer inom finansbranschen är att FI nu också vill införa ett förbud mot up front-provisioner inom transaktionsdriven rådgivning.

Några röster från branschen har redan gjort sig hörda i officiella kommentarer. Brummer och Partners och BlackRock är positiva till förslaget.

– Vi har tagit del av interna listor från förmedlare som visar att traditionella livbolag betalar 20 procent av första årspremien up-front till förmedlaren. En månadspremie på 8 000 ger i detta fall förmedlaren nästan 20 000 direkt vilket är direkt stötande, skriver Mats Langensjö, vd för Brummer Life Försäkringsbolag, i en kommentar.

Brummer & Partners skriver att man själva inte betalar ut provisioner utan ersätter försäkringsförmedlare löpande under hela försäkringens livstid.

– Vi välkomnar Finansinspektionens tydliga ställningstagande i provisionsfrågan. Detta är allvarlig kritik mot up-front-provisionerna som är direkt skadliga för konsumenten. Tidsfaktorn är viktig för spararna och branschen bör ta sitt samhällsviktiga uppdrag på allvar och gå före lagstiftarna och garantera att alla up-front-provisioner är borta senast till årsskiftet. Detta är en viktig förtroendefråga, säger Mats Langensjö.

Peter Nielsen, Nordenchef hos BlackRock kommentade rapporten på följande vis:

– Vi stödjer ökad reglering inom rådgivningsbranschen som syftar till att skydda och förbättra för kunden och tror att denna utveckling är oundviklig. I slutändan leder dessa regleringar till ett mer transparent system där slutkunden tydligt ser var pengarna hamnar – i likhet med när man betalar sin revisor eller advokat, säger han.

– Det är också en fråga om konsumentskydd. Denna typ av reglering ökar sannolikheten att en rådgivare rekommenderar den bästa produkten och fondförvaltaren till sina kunder, inte den som ger bäst betalt. Internationellt så ser vi att det går i den riktningen, till exempel är det förbjudet i Storbritannien efter att RDR-direktivet (Retail Distribution Review) introducerades i början av året och det verkar nu bara vara en tidsfråga innan liknande regleringar införs i Sverige, fortsätter han.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]