Realtid

Proppfullt på propagandaveckan i Visby

Helene Rothstein
Uppdaterad: 29 maj 2008Publicerad: 29 maj 2008

Det råder högt tryck på årets Almedalsvecka i Visby. I år kommer fler arrangörer än någonsin. Men trängseln påverkar inte Sverigedemokraterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det är första gången vi får vara i de finare delarna, säger partiets pressekreterare Mattias Karlsson.

– Det blir fler som kommer i år än i fjol. Fler arrangörer och fler seminarier och alla partiledare kommer också, säger projektledaren Karin Lindvall.

Nya aktörer som kommer till årets Almedalsvecka i Visby är försvarsmakten och Fryshuset. Försvarsmakten ska bland annat tala om säkerhet och övervakning. Fryshuset kommer bland annat ta upp skolfrågor.

Karin Lindvall berättar att Almedalsveckan växer för varje år men har framförallt ökat kraftigt efter år 2000.

– Det beror på att det är en all-win-situation, alla vinner på det här. Man vågar inte vara hemma. Man träffar alla som man vill träffa på en geografiskt liten yta, säger hon.

Mellan 3.000 och 5.000 besökare brukar cirkulera runt i seminarieområdet för att lyssna på talarna. Karin Lindvall berättar att det även blivit vanligt att politikerna lyssnar på varandra, vilket det inte var tidigare.

Besökarna under Almedalsveckan i Visby 2007 konsumerade för 12 miljoner kronor.

Men populäriteten har också en baksida.

ANNONS

– Boendesituationen är jättesvår. Vad det gäller Almedalsveckan är det fullbokat till år 2012, säger Karin Lindwall.

Sammanlagt har nu Almedagsveckan 149 evenemang utspridda under veckan från 09.00 på morgonen till 19.00 på kvällen.

Riksdagspartierna har som vanligt en dag var att disponera över stora scenen.

Det är inte bara riksdagspartierna som ska få sina röster hörda.

Sverigedemokraterna, som år 2006 fick 2,93 procent av folkets röster i riksdagsvalet och spås vara nära riksdagen inför kommande val, gläds i år åt ett större utrymme på Almedalsveckan.

Precis när anmälningstiden började för platserna på Donners plats kastade sig Sverigedemokraterna sig på luren och bokade plätt.

– Det är första gången någonsin som vi får vara i de finare delarna. Tidigare år har vi varit hänvisade till hamnområdet till skillnad från de större partierna. Och det har vi varit rätt missnöjda med.

Vad innebär det för er?

ANNONS

– Vi får mer bevakning på det vi gör och sen är det ett litet steg på vägen i ett erkännande som visar att vi är ett parti bland andra, säger Mattias Karlsson.

Karin Lindvall, projektledare för veckan påpekar att Donners plats bara handlar om datumordning.

– Den som anmäler sig först får platserna. Anmäler man sig sent, alltså november i fjol, då är man för sent ute. På Donners plats finns också en talaryta där den som bokar först får tala. Allt detta ansöker man om hos Polisen.

För många organisationer är det svårt att få tag på plats för seminarium.

– Det som vi normalt sett har ledigt i april tog slut i januari i år. Vi har ingen central bokning utan man får fråga arrangörerna själva.

Man skulle kunna tro att Stig-Björn Ljunggren, socialdemokratisk idédebattör, är en van Almedalsbesökare. Men skenet bedrar.

– Jag var länge en Almedalsvägrare. Jag har blandade känslor om Almedalsveckan, det blir för mycket kindpussar. Den härskande klasskänslan kan bli för mycket, säger han.

Han berättar att besökarna mäter ”hack-ordningen” och att de umgås mer i en ”horisontell harmoni än en vertikal integration”.

ANNONS

– Men analytiskt sett så tycker jag att det är ett väldigt intressant fenomen eftersom det är en mässa för propagandisterna, säger Stig Björn Ljunggren.

Han berättar att alla som på något vis betyder någonting inom politiken och andra makthavare finns där under veckan. På Almedalsveckan syns dock inte vanliga Svensson.

– Det är inte till för vanligt folk, de har annat för sig. Det är mest till för branschens folk. Jag tror inte ens att vanligt folk läser vad som skrivs därifrån. Men sen så påverkas de ju av det i långa loppet.

Helene Rothstein Sylvesten

08-545 871 36

[email protected]

Sara Johansson

08-545 871 31

ANNONS

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]