Private equity-ägda bolag presterar bättre efter börsintroduktioner i jämförelse med övriga bolag visar en studie utförd av KPMG. Martin Ericsson, Head of Corporate Finance KPMG säger till Realtid.se att en möjlig förklaring är att det finns ett tydligare ägardirektiv inom private equity-ägda bolag.
Private equity-ägda bolag har starkare kursutveckling
Mest läst i kategorin
KPMG:s senaste rapport Study of Swedish IPO Performance (2001–2016) – Does the prior investor matter? visar att bolag ägda av privata equity-fonder har en stabilare och starkare aktieutveckling efter börsintroduktionen om man jämför medianen av totalavkastningen på ett tidsspann om 1–5 år.
Av studien framgår nämligen att företag som har haft private equity-fonder som ägare utgör en högre andel bolag som presterar bra (5 procent överavkastning relativt index) både det första året (74 procent av private equity-ägda bolag mot 43 procent av övriga bolag), samt efter fem år (78 procent av private equity-ägda bolag mot 61 procent av övriga bolag).
Martin Ericsson, Head of Corporate Finance KPMG berättar:
Varför ser det ut så här?
– Det finns inget enkelt svar på den frågan. Generellt kan man tänka sig att det beror på att det finns ett tydligare ägardirektiv inom private equity ägda bolag med fokus på att förbättra och att effektivisera. Det kan även ha att göra med lång erfarenhet av att bedriva ett flertal bolag i olika branscher. Övning ger färdighet.
Tror du att man värderar bolag olika beroende på om de är private equity-ägda eller inte och att det påverkar resultatet?
– Jag har svårt att se att man skulle värdera likvärdiga bolag annorlunda beroende på deras tidigare ägarstruktur.
Är skillnaden lika markant efter tio år?
– Nej, efter tio år ser vi att skillnaderna utjämnas, vilket har att göra med att det händer mycket inom ett bolag under så lång tid. Det är till exempel vanligt att marknaden, strategi och management ändras så det är inte konstigt.
Kommer trenden att hålla i sig?
– Studien är baserad på historisk utveckling och det är omöjligt att veta hur det kommer se ut i framtiden. Dock finns det väl i dagsläget inget som tyder på ett trendbrott.
Studien tar avstamp i nästan 16 år av svenska börsintroduktioner och har för avsikt att belysa hur ett företag påverkats av private equity-ägande i den efterföljande handeln. Detta mäts genom att analysera medianen på totalavkastningen i förhållande till Stockholm Benchmark Index (OMXSB). Två jämförelsegrupper har skapats, bolag som ägs av private equity-fonder samt övriga bolag, varefter en relativ bedömning av den totala avkastningen har genomförts.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.