Polisen klarar upp tre av tio anmälda brott. Privata säkerhetsföretag tar nu uppdragen som polisen inte hinner med.
Privata bolag tar över polisens utredningar
Mest läst i kategorin
Att den privata näringen halkar in på polisens arbetsuppgifter är en het potatis – och kontroversiellt. Det beräknas att ett tiotal företag i Sverige har börjat arbeta med rena brottsutredningar.
Generellt är det inte tillåtet för
auktoriserade bevakningsföretag att jobba med rena polisiära uppgifter.
– Det är en gråzon och känslig fråga. Men polisen har inte resurser att utreda alla brott, säger Åke Andersson på branschorganisationen Sweguard.
Säkerhetsföretaget Gothia protection med huvudkontor i Göteborg säger bland annat så här på sin hemsida:
”Gothia kan i egenskap av privat utredningsresurs inte utföra en regelrätt brottsutredning men kan hjälpa på ett tidigt stadium med en förberedande undersökning för att klarlägga omständigheter kring en misstänkt händelse. Detta genom att samla in och systematisera fakta och information genom beprövade utredningsmetoder”.
Säkert Företag i Malmö startades 1996 och i dag arbetar 15 före detta poliser på företaget. Alla poliserna har olika specialistområden. I bolagets styrelse sitter en tidigare rikspolischef, Nils Erik Åhmansson, som fick lämna posten i samband med Ebbe Carlsson-skandalen.
Företaget arbetar inom fyra områden: förebyggande säkerhet, riskanalyser, skadebegränsningar och brottsutredningar.
Här får kunder som har råd att betala 1.300 kronor i timmen en snabbfil till att brott blir utredda.
– Brottsutredningar är vår största verksamhetsdel och står nu för 70 procent av vår verksamhet, säger vd Niels-Tore Sögaard.
I 20 år var han polis. I dag skiljer sig hans arbetsdagar inte särskilt mycket från den tid han var polis. Niels-Tore Sögaard samlar in information och kartlägger misstänkta personer, ofta med hjälp av polisteknisk utrustning. Dolda kameror kan användas.
– Vi pratar som poliser och agerar som sådana. Även om vi inte har uniformer uppfattas vi av våra kunder som poliser. Men vi är noga med att vara lagliga och har ett gott samarbete med polisen, betonar han.
Grusföretaget Schweden Splitt i Karlshamn sparkade i november åtta anställda för att ha sålt krossprodukter svart för en miljon kronor.
– Vd:n hade kontaktat polisen vid tre tillfällen utan att det hjälpte. Då tröttnade han och kontaktade oss istället, säger Niels-Tore Sögaard.
En svensk chef i ett stort internationellt företag är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Brottet är mutor och bestickning motsvarande 15 miljoner kronor. Det har tagit Säkert Företag 1200 mantimmar att arbeta fram bevismaterialet.
– Vi har nu överlämnat ärendet till åklagare med specialkunskaper i mutbrott.
Runt 30 uppdrag per år hinner bolaget med i dagsläget. Kunderna är företag som har en omsättning på minst 100 miljoner kronor eller mer, börsbolag är vanligt. Mest handlar det om att utreda internbrott där anställda är skyldiga. I nio fall av tio lyckas bolaget få fram en misstänkt.
– Åttio procent av bolagen i Sverige satsar på skydd från externa hot, medan åttio procent av brotten faktiskt sker internt.
Samma erfarenhet har Björn Sandberg som är utredare på Larmassistans säkerhetstjänst som finns i Täby utanför Stockholm.
– Det handlar mycket om interna oegentligheter och internt läckage. Vanligt är dubbelarbetande chefer som lägger femtio procent på jobbet och resten på egna jobb, säger Björn Sandberg.
Larmassistans säkerhetstjänst har sex anställda, samtliga med polisiär bakgrund. Bolaget omsatte i fjol runt fyra miljoner kronor på utredningar och mer kommer det att bli.
– Polisen har otroliga högar med ärenden som väntar på att bli utredda. Vi kan börja omedelbart. Jag räknar med en fördubbling av vår verksamhet inom två år, säger han.
Jan Evensson, chef för Stockholmspolisens citystyrka säger att polisen följer med noggrannhet vad som händer här. Han ser en fara med privata brottsutredningar.
– Rättssäkerhetsaspekterna är viktiga och det finns en risk med bevissäkringen. Avvägningen är också väldigt svår gällande integriteten. Fördelen är när vi får ett väl genomarbetat material att arbeta med.
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, anser att privata brottsutredare kan jämföras med den privata sjukvården som bara de rika har tillgång till.
– Jag tror att man måste fundera på vart det här leder till. De privata bolagen tar russinen ur kakan och svårare utredningar får polisen ta hand om.
Samtidigt ger han de privata säkerhetsföretagen poäng.
– De arbetar mycket effektivare än polisen och kommer därför bli en stor konkurrent, säger Jerzy Sarnecki
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.