Realtid

Prisregn över Didner & Gerge

administrator
administrator
Uppdaterad: 31 jan. 2013Publicerad: 31 jan. 2013

De är årets fondbolag och årets stjärnförvaltare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Uppsalaförvaltaren Didner & Gerge med Henrik Didner och Adam Gerge i spetsen tog hem storslam på Privata Affärers fondgala i veckan när de utnämndes till: årets fondbolag, årets Sverigefond och årets småbolagsfond för 2012.

Den svenska aktiefonden har också utnämnts till årets bästa Sverigefond av Fondmarknaden.se, och Dagens industri, i samarbete med Morningstor, har prisat Didner & Gerge som årets stjärnförvaltare 2012.

Vad betyder den här typen av utmärkelser för er?

– Det är såklart viktigt för oss som liten aktör att uppmärksammas på det här sättet. Vi har ingen större försäljningsverksamhet och inga kontor som folk kan komma och besöka. På det här sättet ser folk att vi finns, säger Henrik Didner till Realtid.se.

Vad är ert recept på lyckad förvaltning?

– Långsiktighet. Att inte komma in i det här kvartals- och halvårstänket. Om man gör saker på rätt sätt så gör det inget om man kommer lite sen något halvår.

Henrik Didner berättar att de har cirka 20-30 aktier åt gången som de håller koll på på lång sikt.

– På senare tid har det fungerat väldigt bra för oss, och över tid har det fungerat. Men det är ju tyvärr ingen garanti för att det kommer att fungera framöver, fortsätter han.

ANNONS

Har ni någon eller några förebilder inom fondförvaltning?

– När vi började fanns det en amerikan som hetter Peter Lynch som var en fantastisk fondförvaltare och som skrev ett par böcker på temat under mitten av 1990-talet. Egentligen skrev han ingenting revolutionerande, men kom med grundläggande sunt förnuft. Arbetar man som honom gör man bra resultat.

Hur stora volymer förvaltar ni idag?

– Ja, det tickar ju på, och så har börsen gått upp.Vi förvaltar 18-19 miljarder nu. Av våra tre fonder är aktiefonden den största där cirka 90 procent av pengarna ligger.

Volvo och Trelleborg är de två största innehaven och Henrik Didner säger att de fortfarande har en stor del i banksektorn – Nordea, Danske Bank och Swedbank.

Vad tror ni om 2013?

– Det finns ju en del som ser bra ut, men det finns ju en hel del orosmoln kvar. Men jämfört med förra året har man ju i allafall försökt ta tag i problemen litegrann. Sen om man har gjort tillräckligt, eller om man kommer få mer problem från länderna i Sydeuropa är svårt att sia om. Från USA kommer det positiva signaler, medan Sydamerika och Kina är mer osäkra.

– Önsketänkandet är väl att börsen skulle gå upp 8-10 procent per år i jämn takt, men det funkar ju inte riktigt så, avslutar Henrik Didner och skrattar.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]