Realtid

Potentialen stor i New Wave

administrator
administrator
Uppdaterad: 14 jan. 2011Publicerad: 14 jan. 2011

Så ska Torsten Janssons imperium växa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rolf Karp skrev sin sista analys på New Wave i november förra året. I april blir han vice vd på bolaget och en av grundaren Torsten Janssons närmaste medarbetare.

I en intervju med Realtid.ses Ian Hammar ger Rolf Karp sin syn på bolagets tillväxtpotential för de kommande åren.

– Det finns mer att hämta både i de befintliga bolagen och i förvärvssyfte. Det finns en del områden man kan komplettera. Det finns många marknader där verksamheten kan utökas.

Ett exempel är New Waves etablering i Schweiz för ett par år sedan.

– Där har det verkligen blivit en succé.

Enligt Karp finns det därutöver fler marknader där New Wave ännu inte ens finns.

– Det är lite grand som när du tänker på H&M, som i dagsläget finns på ett 30-tal marknader. Jämför det med Inditex som finns på 75 marknader. H&M har ju en enorm potential att fortsätta expandera.

– I min värld som aktieanalytiker, så handlar allt om att fortsätta växa.

ANNONS

– För ett bolag som inte har någon expansionspotential, är det ju svårt att se någon stark resultatförbättring – om du inte har någon potential att växa utanför Sveriges gränser exempelvis.

Men vad gäller företagsköp: har New Wave verkligen råd med det? Finns det ett finansiellt utrymme?

– Det finns säkert ett finansiellt utrymme. Om du tittar på historiken så har Torsten köpt upp dels stora bolag men även en hel del små. Sedan har han byggt upp dem och så har de vuxit.

– Det har Torsten varit väldigt framgångsrik med på den fronten, och ökat intäkterna kraftigt i bolagen.

New Wave har inga problem att hitta uppköpskandidater enligt Rolf Karp. Koncernen består redan av 55 bolag men trots att koncernstrukturen blivit ganska vildvuxen finns det en tanke i botten.

Samtidigt som varje dotterbolags-vd kan få eget svängrum att utveckla sin verksamhet finns stor potential i samarbeten mellan koncernens olika delar.

– Det som Torsten har gjort genom åren – och som det finns ännu mer potential för nu – det är ju att man integrerar de här bitarna.

Ett exempel är tidigare krisbolaget Orrefors-Kosta Boda som fått nya försäljningskanaler.

ANNONS

– Orrefors-Kosta Boda utgjorde ett problem under finanskrisen och produkterna säljs huvudsakligen till olika butiker. Nu plockar New Wave även in glasprodukterna i sortimentet på profilsidan, så att man även har det som ett produktområde där.

Enligt Karp är det precis det knepet som New Wave har gjort med sitt amerikanska bolag Cutter & Buck. När New Wave köpte bolaget för ett antal år sedan var inriktning enbart golfprodukter.

– Idag har Cutter & Buck blivit en plattform för att utveckla profilsidan – alltså till företagskunder – utöver att sälja golfprodukter via detaljhandeln.

Hur gick tongångarna inför att du fick jobb på New Wave? Man föreställer sig att du träffade Torsten Jansson inför en ny analys om New Wave, och så sa han: ”Men skulle inte du kunna börja här?”

– Nja, riktigt så var det inte. Vi hade en telefonkontakt helt enkelt. Jag fick ett erbjudande och jag kunde inte tacka nej till det helt enkelt.

Vad sa han då?

– Vi började prata om någonting annat egentligen, men så frågade han mig om jag eventuellt skulle kunna tänka mig att börja jobba för New Wave.

Har du och Torsten Jansson haft mycket kontakt i samband med ditt analysarbete?

ANNONS

– Jag har inte haft mer kontakt med honom än vad någon annan analytiker har haft.

Rolf Karp har jobbat elva år på Öhman. Innan dess var han tolv år på Handelns Utredningsinstitut. Jobbförfrågan från Torsten Jansson kom vid rätt tidpunkt.

– Jag började på Handelns Utredningsinstitut och jobbade med nationalekonomi och branschstatistik där man tittar på hela branschen; klädbranschen, byggvaruhandeln och så vidare. Och sedan har jag jobbat som finansiell analytiker i elva år. Så varför inte avrunda genom att jobba på ett av företagen i branschen?

I sitt nya jobb kommer Rolf Karp att vara ansvarig för administration, ekonomi- och finansavdelningarna med titeln vice vd.

– Det är en stabstjänst helt enkelt. Men jag kommer även att aktivt arbeta med den operativa delen – utveckling av bolaget i tätt samarbete med Torsten, och övriga i ledningsgruppen förstås.

Karp ser sin nya roll som en ”back-up”, ett stöd, någon att bolla med, och en avlastning för Torsten Jansson.

– Man brukar säga att fyra ögon ser bättre än två. Det blir mycket och det blir tungt om man ska göra allt själv hela tiden. Torsten behöver ha en avlastning.

Kommer du att bli ny investerarkontakt för New Wave, och ha hand om kontakten med aktieanalytiker?

ANNONS

– Nej, det kommer jag inte att ha. Jag har följt New Wave nu i elva år och träffat många bolagsledningar genom åren. Torsten är enligt min mening den enskilt bästa kommunikatören av alla, speciellt mot aktiemarknaden.

Har du några ambitioner att bli vd?

– Snacket om att jag ska ta över som vd så småningom – det finns inget fog för det, utan min målsättning är att bli en bra vice vd helt enkelt.

Rolf Karps sista Öhman-analys av New Wave kom i samband med bolagets rapport för tredje kvartalet. I den analysen gav han aktien rekommendationen ”outperform”.

– Det hade jag under hela 2010.

Målkursen är satt till 45 kronor, några kronor över dagens handelsnivå.

New Wave var rejält pressat under finanskrisen. Som lägst var aktiekursen nere i under 6 kronor i mars 2009. Karp har haft köprekommendation på aktien ända sedan raset 2009.

Däremot så missade han innan dess att förutse den kursnedgång som skedde från toppnivån på över 90 kronor våren 2006.

ANNONS

– Den nedgången missade vi väl i i stort sett varenda aktie under den perioden. Det var väl ingen analytiker som hängde med när finanskrisen kom.

Det var väl ett tag när New Wave i princip var uträknat?

– Det var väl många som tyckte det. Själv trodde jag aldrig att New Wave skulle gå i konkurs.

Idag är hela New Wave värt nästan 3 miljarder kronor på börsen, varav huvudägaren och vd:n Torsten Jansson har en ägarandel på 32 procent.

Kommer du själv att belåna hus och hem för att köpa New Wave-aktier?

– Jag kommer att köpa New Wave-aktier, men det blir i form av att jag säljer andra aktier och köper New Wave.

– Men det blir när jag har börjat där, för vi har en policy här på Öhman som innebär att de bolag du följer som analytiker, de får du inte äga aktier i.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]