Tre av fyra it-projekt hos polisen håller inte tidplan och budget. Ett projekt fick växa från 100.000 till 23 miljoner kronor.
Polisen spräckte it-budget – med kvarts miljard
Mest läst i kategorin
Sedan år 2000 har 36 it-projekt hos polisen dragit över budget med sammanlagt 253 miljoner kronor.
Det är Rikspolisstyrelsen som på order från regeringen själva räknat ut de ekonomiska resultaten kring de it-projekt som myndigheten har dragit ingång 2000-2009.
Tretton projekt blev mer än dubbelt så dyra som utlovat. Nio projekt drog över mer än tio miljoner kronor.
Ett exempel rör en förstudie om avrapporteringssystemet Sannah. Det skulle kostat 41 miljoner kronor, men slutade på 91 miljoner kronor.
En övergång till programmeringsspråket Java blev 9 miljoner kronor dyrare än planerat.
Ett av de kanske allra värsta exemplen rör en förbättring av belastningsregistret. Budgeten låg på 100.000 kronor, men notan landade på 23 miljoner kronor.
Låter det alarmerande? Det tycker man inte på regeringskansliet.
– Vi har inga synpunkter på att just utvecklingsbudgeten dragit över. Man kan snarare ha synpunkter på om projekten inte blir av, säger Fredrik Nygren som tog emot rapporten och som bereder frågan i väntan på att regeringen ska ta ställning.
Regeringskansliet ville redan 2009 veta hur mycket polisen dragit över sin it-budget. Då kunde polisen inte svara ordentligt. Det fanns helt enkelt ingen som kunde jämföra budget och utfall. Fortfarande kan polisen inte tala om vad som var budgeterat i 17 av 73 projekt under de här åren.
Sedan dess har Rikspolisstyrelsen uttryckligen arbetat för att förbättra styrningen inom it. Arbetet ska vara klart år 2015, men redan 2010 hade budgeten för polisens egen utvecklingsverksamhet ökat till 250 miljoner kronor från 140 miljoner kronor året innan.
Ändå tycker Fredrik Nygren på regeringskansliet att polisen verkar vara på rätt väg.
– It är svårt att budgetetera därför att nästan alla projekt drar över både tid och budget. Vi vill att de ska bli säkrare i prognoserna, men vi har inga synpunkter i nuläget. Vi vill bara titta på mekanismerna för att planera och genomföra it-projekt.
Vilka signaler skickar då regeringen till it-konsulter som misskött sig, till konkurrenter som sköter sig, till skattebetalare och väljare och till de poliser som behöver it-stöd i sitt arbete? Det visar sig att den frågan inte ryms inom det här ärendet på regeringskansliet.
– Frågan vi tittar på är bara hur man styr och följer upp, säger Fredrik Nygren.
Ola Öhlund är it-chef hos Rikspolisstyrelsen. Han förklarade för ett år sedan att han räknar med ”en rejäl höjning av effektiviteten”. Realtid.se har utan framgång sökt honom för en kommentar.
Ett av de företag som fakutrerade mest för it-uppdrag hos Polisen under 2009 var Infodata Applicate AB. Vd Yvonne Westman vill inte svara på några frågor.
”Vi kommenterar aldrig våra kundrelationer offentligt”, skriver hon i en e-postkommentar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.