Realtid

Phonera-chef inblandad i pyramidspel

administrator
administrator
Uppdaterad: 26 jan. 2009Publicerad: 26 jan. 2009

"Han har varit med och blåst folk på 40 miljoner", säger en källa. Phoneras ekonomichef Per Jansson ser inget skäl för kritik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jansson bekräftar att han varit anställd på företaget Seven Nox som sålt telekomtjänster via ”multi level marketing-metoden”, men ser inget anmärkningsvärt med det.

– Multi level marketing är en säljkanal bland andra, säger han till Realtid.se.

Dagens Nyheter skrev år 2003 om ett jätte-hallelujamöte som Seven Nox arrangerade i Globen, i Stockholm dit tusentals åhörare vallfärdade från hela Norden för att pumpa in tiotals miljoner kronor till företaget.

På en gammal internetsajt står det att Seven Nox bildades i augusti år 2003 med cirka 10.000 aktieägare och 72 miljoner kronor i inbetalt aktieägarkapital.

Tv-kändisen Agneta Sjödin var frontfigur på mötet och kom inkörandes på scen med en Porsche bakom rökridåer, och även tv-profilen Peter Settman var där och introducerade Sevens vd Ola Bartholdson som ”en osannolik entreprenör”. Per Gessle uppträdde.

Sjödin ångrade sig senare enligt Aftonbladet.

– Det var ett stort misstag. Jag har mått skitdåligt efter det här och ångrar det otroligt mycket. Från början lät det som vilket företagsjobb som helst, sa Sjödin till tidningen.

Jansson understryker nu för Realtid.se att han aldrig gått med i Seven Nox som kund som tjänat provision på att få in andra kunder. Jansson uppger även att han slutade på Seven Nox år 2006.

ANNONS

Göteborgsposten skrev i november 2004 att ”flera toppvärvare” från det kollapsade stora pyramidspelet T5PC var verksamma i Seven Nox. Norska ekobrottsmyndigheten åtalade enligt Wikipedia år 2006 fyra personer från T5PC för trolöshet mot huvudman och bedrägliga avsikter.

Enligt källan har Jansson inte bara varit anställd i Seven Nox, utan även suttit i styrelsen och varit delägare i bolaget.

– Antingen har Jansson varit fullt medveten om vad Seven Nox höll på med och i så fall kan man rikta kritik mot det, eller så är han så dum att han inte fattat vad det handlade om och då kan man rikta kritik mot det, resonerar källan.

– Oavsett vilket kan det ifrågasättas om det går att lita på någon med den bakgrunden, som ekonomichef i ett stort telekombolag som Phonera.

Källan pekar på att Seven Nox har upphört med verksamheten med 40 miljoner kronor i samlade förluster, vilket enligt honom kan tolkas som det belopp som Jansson och de övriga som ledde Seven Nox tillgodogjort sig på bekostnad av de kunder som gick med i bolaget.

Enligt Per Jansson hade Seven Nox telekomtjänster under varumärket PG One som senare såldes till telekombolaget Ventelo. Jansson bekräftar att han suttit i styrelsen för Seven Nox-verksamheten som sedermera ändrat inriktning till espresso-maskiner under namnet Zinzino.

– Jag tycker det är svårt att beskriva Seven Nox som ett renodlat pyramidspel. Multi level marketing (MLM) är en affärsmodell. Det ser jag inte som ett pyramidspel där det bara snurrar runt pengar.

– MLM är en seriös och bra affärsmodell, men många utnyttjar det för att bygga upp pyramidbolag vilket inte är seriöst utan oseriöst.

ANNONS

Jansson pekar på att det stora börsnoterade företaget Oriflame också är uppbyggt på MLM-försäljning, fast det bolaget är inriktat på kosmetik.

Har ni planer på att Phonera ska börja med försäljning via MLM?

– Vi uttalar oss som policy inte om Phoneras strategier och framtidsplaner på det viset. Våra planer och strategier för vad vi ska göra framöver är inget jag kan uttala mig om.

– De enda som blivit rika på det här bolaget är de som var med och grundade det. De som gått på det hela har knappt sett ett enda öre igen.

Jansson håller inte med om beskrivningen att han varit med och blåst folk på pengar bara för att Seven Nox gick med förlust, och hör av sig i efterhand med ett mejl:

”Hej Ian,

Jag tycker det är direkt felaktigt att kalla Seven Nox verksamhet för pyramidspel men det får givetvis stå för dig. Läser du eller ”källan” årsredovisningarna så framgår också med all tydlighet att det inte var löner till företagsledningen som gjorde förlusterna (vilket är den uppfattning som jag tycker speglas i artikeln) utan det är provisioner till de medlemmar av nätverket som sålde produkter och tjänster.

’ – Jag tycker det är svårt att beskriva Seven Nox som ett renodlat pyramidspel. Multi level marketing (MLM) är en affärsmodell. Det ser jag inte som ett pyramidspel där det bara snurrar runt pengar.’ Jag hoppas jag inte uttalade mig så, jag tycker inte det finns någon form av pyramidspel i Seven.

ANNONS

Det mesta verka dock bygga på fakta i det stora hela.

Med vänlig hälsning

Per J”

Och senare ett ytterligare mejl:

”Kan man kalla mig ”delägare”? Jag hittar ingen definition men skulle spontant säga att det krävs +10% för att vara delägare. Jag äger någon promille av aktierna och ser mig själv inte som delägare utan passiv aktieägare.

Skulle dessutom vara intressant att kunna verifiera källans trovärdighet då han får möjlighet att stå oemotsagd, men där kan jag tyvärr inte hjälpa till.

Med vänlig hälsning

Per J”

ANNONS

Den anonyma källan kontrar:

– Det är givetvis fel att säga att ledningen och ”toppvärvarna” tillskansat sig vartenda öre av förlusten i rena pengar. Men dels har ledningen tagit ut ganska höga belopp i lön, som jag nämnde. Sedan så har garanterat nästan all provision gått till ett fåtal i toppen (behöver inte vara samma personer som just själva bolagsledningen), precis som i alla andra MLM-upplagg.

Det normala upplägget för multi level marketing-företag är att privatpersoner blir kunder där i någon form och betalar en engångssumma för det, och sedan kan de tjäna pengar på att få in fler personer som kunder som betalar engångssummor.

Seven Nox AB hade år 2004 en omsättning på 67 miljoner kronor och en förlust på 39 miljoner. Det var efter år 2003 då bolaget hade en omsättning på 45 miljoner och en förlust på 27 miljoner. Den balanserade förlusten för bolaget i årsredovisningen från år 2006 var 34,5 miljoner.

Phonera är börsnoterat på Stockholmsbörsens ”small cap-lista”, det vill säga listan för småbolag. Bolaget är värt totalt drygt 210 miljoner kronor på börsen enligt Avanza.,

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]