En av Sturehofs ägare, krogveteranen Pelle Sturén, nobbar ett 10 miljoners-bud från Ekstranda. Realtid.se vet varför.
Pelle Sturén nobbar H&M-kusinernas miljoner
Mest läst i kategorin
Realtid.se får tag på en magsjuk Pelle Sturén i hemmet. Han och brorsdottern Fanny har just nobbat att sälja sin andel på 7,2 procent i Sturehof och chansen att bli mångmiljonärer.
Sturén vill inte berätta hur mycket pengar det handlar om, men enligt branschkällor så värderas hela Sturehof-gruppen till cirka 175 miljoner kronor.
Därmed skulle Sturéns andel värderas till en bit över tio miljoner kronor.
– Det var lockande att ta pengarna, men jag kände att jag ville stanna kvar som ägare och fortsätta jobba i företaget, säger Pelle Sturén som har en fri roll i krogkoncernen med fokus på framtidsfrågor.
Pelle Sturén är en legend i krogbranschen, med en framtoning som på ett förtjänstfullt sätt bryter av från en del snobbiga gäster.
– Gästen har inte alltid rätt. Om kyparna kommer och klagar för mig händer det att jag tvingas be gästen att skärpa sig eller så ber jag honom att lämna lokalen, säger Pelle Sturén.
”Pelle ser ut som en obäddad säng och kan be otrevliga gäster att fara och flyga som tror att han är en lodis som gått fel”, säger en källa.
Men Sturén har ett gediget krogkunnande och jobbade i början av karriären för Nils-Emil och Åke Söderqvist, bland annat på källaren Diana i Gamla Stan och Waxholms hotell.
– 1983 öppnade Söderqvist ”Åkes i Åre” på nuvarande Diplomat. Men det gick åt helvete, säger Pelle Sturén.
– Ortsbefolkningen uppfattade oss som dryga stockholmare, vilket vi väl också var.
– För att lyckas måste man vara ödmjuk. Man ska aldrig sparka neråt och slicka uppåt.
Innan Sturén började på Sturehof 1995, var han med och startade legendariska PA & Co, bland annat med broder Björn som dog en alltför tidig död i cancer.
– Det var alltid Björn som fattade alla viktiga beslut på PA. Nu litar jag fullständigt på hans 21-åriga dotter Fanny. Hon är en stjärna, som nu tar plats i styrelsen.
Hjälp att värdera utköpsbudet och att skriva ett nytt ägaravtal har kommit från ett kanske oväntat håll.
– Jonas Bonnier, som är Fannys gudfar, har hjälpt oss med råd och kontakter med advokater.
Från början ägde Pelle och Fanny 12 procent vardera i Sturehof-gruppen, men i takt med att nya ägare kom in och nyemissioner späddes ägarandelarna ut.
– När Mats Arnhög gick in som delägare fick jag ett gott råd. Mats sa: ”Det är mycket bättre att äga lite i ett företag som går bra, än många aktier i ett företag som går dåligt”.
– Det har visat sig vara ett mycket bra råd.
Vad har du för intryck av H&M-kusinerna Bengtsson?
– De är två trevliga och ödmjuka killar, som påminner om deras morbror.
Pelle Sturén har ingen titel på sitt visitkort, men sysslar med ”framtida grejer”. När Sturehof hade en svacka i början av 2000-talet började Sturén bjuda in svenska och nordiska kockar, musiker och konstnärer till Sturehof.
– Vi hade sillgrisslor och myskoxar på menyn. Men från Grönland och Island, som står utanför EU, var det svårt att få lov att importera mat. Det har väl hänt att vi smugglat in någon ost.
Sturén är också stolt över att Sturehof drar till sig allt från tonåringar till gamla damer.
– De sitter ensamma och äter fisk och tar ett glas vin och känner sig trygga här.
– En gång fyllde en kompis år och hans 80-åriga mamma och 20-åriga son ville båda gå till Sturehof.
Var går du själv ut och äter för att hämta inspiration?
– Ärligt talat tycker jag det är tråkigt att gå ut i Stockholm. Men för ett par år sedan var jag på Mathias Dahlgrens Mataren, vilket var helt fantastiskt.
Favoritkäket är Osso Buco gjord på kalvlägg.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.