Mobiloperatören Tre:s vd Peder Ramel dementerar uppgifterna om att bolaget betalat 300 miljoner kronor till tele2 och Telenor för 900 Mhz-frekvensutrymmet.
Peder Ramel på Tre svarar: "Kolossalt fel"
Mest läst i kategorin
Realtid.se citerade nyhetsbrevet Telekomnyheterna på fredagsförmiddagen:
Tre betalade 300 miljoner kronor till Tele2 och Telenor för att få vara med och dela frekvensutrymme i 900 Mhz-bandet, enligt en hemlig branschkälla.
–Uppgiften är fullständigt fel, säger Peder Ramel till Realtid.se.
–Jag förstår inte varifrån summan kommer. 300 miljoner är ett kolossalt för stort belopp.
Samtidigt uppger han att Tre betalat summa för att komma i åtnjutande av sammanlagt 5 Mhz i 900-bandet.
Så det stannade på 100 miljoner?
– Vi har en uppgörelse om att inte gå ut med belopp. Men det handlar om en del pengar, säger Peder Ramel utan att vilja ge ett härad.
Tele2 och Telenor fick dela på frekvensutrymme i 900 Mhz-bandet utan kostnad, sedan Post- och Telestyrelsen valt att gå den vägen och inte tillämpa ett auktionsförfarande.
–Det är bra att det inte gick till auktion, säger Peder Ramel.
Hur ser du på att Konkurrensverket ifrågasätter det; att ni, Telia, Telenor, Tele2 och Swefour gick in med en gemensam ansökan förra året – det som resulterade i fördelningen som PTS gjorde till er?
– Spektrum ska användas effektivt. Och det var bara vi fem som var möjliga parter. Att fördela frekvenserna utan auktion var bäst för både oss, marknaden och kunderna.
Och samtidigt har Peter Blom, vd för den mindre operatören Ventelo, ifrågasatt PTS-beslut och vänt sig till EU. På temat att fördelningen skulle innebära otillåtet statsstöd till operatörerna som fått frekvensutrymme.
–Det får stå för Peter Blom. Han är ute för att dränera oss fyra på pengar.
Så du ser inte att Peter Blom har skattebetalarnas bästa för ögonen?
– Nej, det är inte det Peter Blom har sagt.
Vad får ni för konkret nytta av 900-bandet?
– PTS ger oss tillgång till frekvenserna i mars nästa år, och vi avser att förbättra täckningen för både mobils bredband och röstanvändningen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.