Den skånske miljardären Karl-Axel Granlunds två bolag upptaxeras med 154 miljoner kronor efter skattefiffel. "Det här affärerna är inget konstigt i sig", säger ett av bolagens vd.
Peab-miljardär upptaxeras med miljonbelopp
Mest läst i kategorin
Under de senaste åren har miljardären Karl-Axel Granlund satsat stora pengar i det börsnoterade byggbolaget Peab. Det ska ha skett via flera olika företag inom hans företagsgrupp Volito.
I början av december ägde han sammanlagt 10.252.000 B-aktier i Peab.
Nu har Kammarrätten beslutat att två av hans bolag ska upptaxeras.
Skatteverket har gått från länsrätten till kammarrätten för att bevisa att Karl-Axel Granlunds investmentbolag Volito AB och AB Axel Granlund har gjort felaktiga avdrag efter en skenaffär då skatteparadisbolaget Dean köpte ett stort Boeing-plan.
Skatteverket hävdar i domen att ”de genomförda transaktionerna har styrts av en sammanhängande plan att enbart på pappret låta AB Axel Granlund, ABAG, och Volito förvärva Dean och sedan låta Dean förvärva Boeingflygplanet för att ge Dean ett avskrivningsunderlag att utnyttjas av ABAG/Volito vid beskattningen”.
Men affärer liknande denna är inget ovanligt. Det menar Volito AB:s vd och koncernchef Johan Lundsgård, som tillträdde som bolagets vd för fyra månader sedan.
– Det här är ju något som är vanligt förekommande när man jobbar med stora värden. Flygplan är ju tillgångar som rör sig mellan flera olika länder, det är inte säkert att de finns i samma land, vilket gör skattesituationen mer komplicerad än i vanliga affärer, säger Johan Lundsgård till Realtid.se.
– Det här är inget konstigt i sig, inget ovanligt. I det här fallet har inte kammarrätten godtagit de här avdragen.
Görs liknande avdrag i dag?
– Jag kan inte dra några paralleller till den situationen som var då.
Volito ska, enligt Skatteverket, ha förvärvat andelar i Dean och genom den affären betalat 650.000 dollar, eller två procent av köpesumman av flygplanet för att kunna utnyttja värdeminskningsavdrag taxeringsåren 2000 och 2001 på nästan 20 miljoner dollar, motsvarande värde i dag är 158 miljoner kronor.
Bolaget Dean har enligt kammarrättens beslut inte haft några väsentliga ägarfunktioner av flygplanet.
Innan Granlunds skatteparadisbolag Dean köptes upp av hans andra bolag Volito hade det sistnämnda ingen verksamhet inom flygplansleasing.
”En sådan organisation var dock inte nödvändig eftersom investeringen i Dean/flygplanet ur Volitos synvinkel var självgående…” Så står det i Kammarrätten dom – men Johan Lundsgård menar att det finns flera formuleringar i domen som inte stämmer.
Var detta alltså inte Volitos första affär med flygplansleasing?
– Nej, det var det inte. Det går längre tillbaka i tiden. Bolaget har funnits sedan 90-91 någongång och det här var ju 99 så det här var inte första.
Tror du att detta faktum har någon påverkan på domslutet?
– Det vet jag inte. Det är jag inte säker på, men vi håller på att titta på det här nu och har ännu inte tagit ställning till om vi ska gå vidare till regeringsrätten, säger Johan Lundsgård.
Kammarrätten gick alltså på Skatteverkets linje vilket betyder att Karl-Axel Granlund inte har rätt att göra avdrag på det aktuella flygplanet.
Redan i början av året snurrade rubriker med Karl-Axel Granlunds namn. Skatteverket underkände då hans ränteavdrag på sammanlagt 21 miljoner kronor. Räntorna betalades för lån som använts för att finansiera hans stora aktieägande i Peab, enligt Sydsvenskan. Avdragen har betalats till företag som ägs av dolda svenskar på skatteparadisen Jersey och Brittiska Jungfruöarna. Volito betalade genom ett dotterbolag 21 miljoner i ränta för att låna åtta miljoner kronor under fyra år.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.