Två av Vatikanens bankchefer utreds för misstänkt pengatvätt - nu vänder Heliga Sigillet andra kinden till.
Påven lovar stoppa pengatvätt
Mest läst i kategorin
Det slås fast i ett dokument som publiceras idag och staten vill komma med på listan över de europeiska länder som bekämpar pengatvätt enligt de internationella normer som finns. Vatikanens bank och instititutet för religiösa verk (IOR) omfattas av beslutet.
En finansinformationsmyndighet ska se till att reglerna efterlevs gällande ”stoppande av illegal finansiell aktivitet” ska gå i bräschen i kampen mot pengatvätt och terrorfinansiering.
För tre månader sedan inledde åklagare en granskning av Vatikanska bankens två toppnamn – Ettore Gotti-Tedeschi, ordförande, och Paolo Cipriani, generaldirektör – för misstänkt brott mot internationella regler för pengatvätt.
Båda männen nekar till brott och Gotti-Tedeschi säger att det handlar om ”ett missförstånd” mellan Vatikanens banbk och italienska banken Credito Artigiano gällande en överföring av pengar. Italiens centralbank har beslagtagit 23 miljoner euro från ett IOR-konto hos den banken efter två misstänka överföringar till anonyma personer.
Vatikanen överklagade men den avslogs av italienska myndigheter i oktober.
– Dekretet är en bekräftelse på vad vi har sagt fram till nu – att den katolska kyrkan vill vara inkluderad på listan av stater som bekämpar terrorism och pengatvätt och att vi inte har något intresse av att bli inblandade i någon pengatvätt, säger advokaten Vincenzo Scordamaglia till FT.
Han fortsätter:
– Nu kan Italien inte längre säga att Vatikanen inte vill följa reglerna. Vi har haft många hinder.. hade dekretet kommit tidigare hade förmodligen granskningen aldrig inletts.
IOR, som inte publicerar någon information om sina konton, har tillgångar på runt 34 miljarder kronor. IOR administreras av fem kardinaler, har inga aktieägare och skänker sina inkomster till välgörenhet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.