Realtid

Parkeringsbolagen gör rekordvinster

Sara Johansson
Uppdaterad: 13 dec. 2007Publicerad: 13 dec. 2007

Parkeringsbolagen har fördubblat sina vinster senaste året och i samma takt ökar vd-lönerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Carpark AB är en av Sveriges största privata parkeringsbolag. Mellan åren 2005 och 2006 ökade bolagets vinst med 46 procent – motsvarande drygt 38 miljoner kronor.

Diligentia äger en av fastigheterna som Carpark hyr för ett av sina parkeringsgarage i Stockholm. Fastighetsbolaget blev förvånade över Carparks vinstökningar.

– Om det stämmer så finns det anledning att höja hyran. Nu har vi ett avtal som vi inte kan ändra förrän avtalsperioden är slut men det är intressant information till nästa förhandling, säger John Junker, marknadsområdeschef på Diligentia.

Carpark som är det största parkeringsbolaget i Sverige ägs av holländska Q-park sedan juni 2006.

Q-park ökade sin vinst efter skatt med 65 procent mellan år 2005 och 2006 och gjorde en rekordvinst på 1 miljard kronor.

Mellan 2005 och 2006 tredubblade bolaget sina tillgångar till 32 miljarder kronor.

Även Parkab övervakning AB och Europark Svenska AB ökade sina vinster mellan åren 2005 och 2006. Parkab ökade sin vinst med cirka 54 procent, medan Europark vände upp en förlust från -2,9 miljoner kronor till 13,4 miljoner kronor.

Vad var det egentligen som hände i branschen mellan 2005 och 2006?

ANNONS

– I vårt fall beror det på en omstrukturering av bolaget. Det hände inget annat för vår del under den perioden. Vår omsättning har varit konstant under de här åren, säger Bo Liljeqvist vd på Europark Svenska AB.

2004 hade bolaget en förlust på nära 9 miljoner kronor.

– Vi har jobbat väldigt mycket med att omstrukturera bolaget de sista åren. Ur det perspektivet är vi mycket mer lönsamma nu än då. Men jag vill inte säga att det går bra utan att bolaget sköttes illa förut, säger Bo Liljeqvist.

Även Mobilpark, ett mindre parkeringsbolag som är verksamma i Uppsala ökade sin vinst med cirka 55 procent mellan åren 2005 och 2006.

Men det kommunala parkeringsbolaget Stockholms stads Parkering AB har inte märkt av vinstökningarna som de privata bolagen gjort mellan dessa år. Istället rasade deras resultat med 38 procent från drygt 45 miljoner kronor till 33 miljoner kronor.

Hur kommer det sig att privata bolags vinster har ökat så markant medan ni inte gjort det?

– Det vet jag inte. Det har väl skett ägarbyten i både Europark och Carpark, de kanske har ändrat strategierna. En av anledningarna att vi inte hänger med i vinstutvecklingen är väl också att vi investerar väldigt mycket i nya anläggningar, investeringar som ligger runt 100 miljoner kronor per år. Vi är ju ett kommunalt bolag och har därför ett mer samhällsnyttigt uppdrag jämfört med de privata bolagen som finns, säger Kjell Karlsson Stockholm stads Parkerings AB.

Hur det kommer sig att vinstnivån trots allt har stigit för de flesta privata bolagen är det ingen av dem i branschen som Realtid.se har talat med som kan förklara.

ANNONS

Realtid.se har försökt att få svar från Carpark som representerar en av Sveriges största parkeringsbolag. Trots tre veckor väntetid har tidningen inte fått svar från parkeringsbolaget.

Intäkterna till ett parkeringsbolag kommer huvudsakligen från parkeringsavgifterna som bilägare lägger ut. Den lönsammaste månaden är just nu i december.

Hur mycket av era intäkter består av parkeringsavgifter?

– Nästan alla intäkter består av parkeringsavgifter. Vi bedriver en parkeringsrörelse och där är enda intäktskällan avgifterna. Vi har också övervakning som leder till kontrollavgifter men det är en blygsam summan jämfört med parkeringsavgifterna. Några andra intäkter har vi inte, säger Kjell Karlsson, vd för Stockholms stads Parkering AB.

För att få en mer exakt siffra hänvisas Realtid.se till Roger Lundkvist som är administrativ direktör på Stockholms stads Parkerings AB.

– Av parkeringsavgifterna är det mellan 90-93 procent av intäkterna. Det är det vi lever av. Men då är det inte bara från parkeringsautomater utan även från hyra av en parkeringsplats, säger Roger Lundkvist.

För att räkna ut hur mycket parkeringsbolagen tjänar per parkeringsplats har Realtid.se tittat på Stockholms stads Parkering Ab:s årsredovisning som exempel.

Bolaget hade förra året 360 miljoner kronor i intäkter på sammanlagt 80.000 parkeringsplatser. Det gör att varje parkeringsplats drog in 4.500 kronor i snitt. Av det var en tredjedel ren vinst för parkeringsbolaget. (I detta räkneexempel har vi tagit bolagets resultat efter skatt på 22 miljoner kronor och adderat de 100 miljoner kronor använt för nyinvesteringar.)

ANNONS

Stämmer det att ni tjänar 1.500 kronor för varje parkeringsplats per år?

– Brutto är det nog mer, säger Kjell Karlsson.

Men hans kollega menar att frågan är omöjlig att svara på.

– Den parkering som ligger ute i skogen genererar inte många kronor medan den i city genererar väldigt mycket mer. Du kan ju ta summan intäkter och dela på 80.000 men det blir bara en lögn. Det blir bara en statistisk siffra, säger Roger Lundkvist.

Enligt Motormännens riksförbund har parkeringsavgifterna höjts och ökat genom åren. Men de poängterar att avgifterna styrs genom lagen och bestäms av kommunerna. Maxbeloppet är 1.000 för en felparkering.

Varför tror ni att parkeringsbolagens vinster har ökat så pass mycket?

– Det är säkert så som vi alla upplever att det blir vanligare och vanligare med avgift när man ska parkera. Parkeringsbolagen är framgångsrika när det gäller att teckna avtal med markägarna.

– Tittar man bara på alla affärscentrum – där har man infört regeln med parkeringsskiva. Parkeringsbolagen lappar alla där som inte har en parkeringsskiva, vilket ger större intäkter till bolagen. Parkeringsskivan har nog i många avseenden inneburit enormt större intäkter för bolagen, säger David Norrbom, chefjurist på Motormännens riksförbund.

ANNONS

I samma takt som parkeringsbolagens vinster har ökat har även vd-lönerna ökat åren efter vinsterna presenterats.

Peter Lindström som är vd för Carpark ökade sin taxerade inkomst med cirka 33 procent mellan 2006 och 2007 från nära 1,5 miljoner kronor till drygt 1,9 miljoner kronor. Peder Ståhlberg vice vd för bolaget har fått löneökning med cirka 36 procent från nära 1,1 miljon kronor till nära 1,5 miljon kronor.

Bo Liljeqvist, vd för Europark Svenska AB har fått en löneökning med 35 procent från cirka 660.000 kronor till drygt 1 miljon kronor.

Marianne Larsson som är vd för Parkab övervakning AB har fått en löneökning med 14 procent från drygt 480.000 kronor till drygt 550.000 kronor.

Men Stockholm stads Parkerings AB:s vd får nöja sig med ”bara” 5 procent i löneökning från drygt 820.000 kronor till 860.000 kronor.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]