Amarant Mining utbytt mot Joakim Christiansson och Lars Guldstrands GKL när största ägarna i Mineral Invest presenteras.
Överraskande storägare i Mineral Invest
Mest läst i kategorin
Under hösten gick Amarant Mining in som största ägare i Mineral Invest genom en apportemission som gav ett ägande på drygt 50 procent. Affären blev klar i slutet av november efter vissa förseningar.
Men en färsk förteckning på Aktietorget.se över bolagets största ägare säger något helt annat. På denna lista lyser Amarant med sin frånvaro.
Största ägare är Joakim Christiansson (känd bland annat från Allokton och Central Asia Gold) med 8,27 procent av aktierna.
Därefter följer en depå hos Banque Invik.
Näst på tur står GKL Growth Capital Holding som bland annat kontrolleras av Mineral Invests nya ordförande Lars Guldstrand.
Plats fyra och fem intas av bolaget Elgius Invest AB (av allt att döma Eligius Invest med en Thomas Öjes i styrelsen) och privatpersonen Lennart Appelberg.
De fem största ägarnas samlade innehav utgör 36 procent av aktierna i bolaget. I handeln på Aktietorget har liknande volymer inte omsatts sedan november. En förklaring är att aktierna köpts utanför den publika marknaden men av allt att döma har aktierna helt eller delvis överförts från Amarant Minings innehav.
Några ägarförändringar har dock inte kommunicerats från Mineral Invest eller Amarant. Däremot har flera mindre flaggningar gjorts den senaste tiden, från personer nära bolaget.
Lars Guldstrand uppger på telefon till Realtid.se att GKL har köpt aktier i Mineral Invest men att förklaringen till ägarlistans utseende också är att GKL har fått Mineral Invest-aktier parkerade på en depå som en sorts säkerhet för bolagets affärer med Amarant Mining och Alluvia Mining.
– I GKL-fallet så har vi våra aktier i en depå som en säkerhet och det är därför de står registrerade, säger han.
Enligt Lars Guldstrand kan även övriga storägare på listan ha liknande upplägg med Amarant men han hänvisar till respektive ägare för mer information.
– Som jag ser det är Amarant den största enskilda ägaren som har kontroll på bolaget och som har rösträtten i bolaget. Sen finns det ett antal andra ägare som är hyfsat stora.
Realtid.se söker Joakim Christiansson samt representanter för Amarant för en kommentar.
Att Amarant Mining har fört vidare aktierna i Mineral Invest har hittills inte kommunicerats. När affären först presenterades sommaren 2012 gick Amarant till och med in med en formell begäran om undantag från budplikten vilket Aktiemarknadsnämnden beviljade.
När Peter Nygren, grundare av JRS Group, och en av de tidigare storägarna i Mineral Invest ökade sitt innehav i höstas hette det att:
”Peter Nygren, grundare av JRS Group, köper 15 400 000 aktier till ett pris om 0,45 SEK per aktie. Priset, som ligger ca 70% över marknadspris, motiveras av Peters starka tilltro till bolagets nya storägare i Amarant Mining Limited”.
Mineral Invest Andreas Hammerich har beskrivit Amarant som ”en stark finansiell och industriell ägare” som kan ”ta bolaget till nästa fas”.
Men utifrån den nya ägarförteckningen och på marknaden känd information finns flera frågetecken kring Amarants ägarskap.
Detta i ett läge när Mineral Invest står inför en ny stor apportemission och närståendetransaktion med Amarant/Alluvia. Bolaget har också för avsikt att byta marknadsplats från Aktietorget till First North.
Då torde ägarfrågan och eventuella avtal mellan storägare och nyckelpersoner vara av stor intresse att utreda.
”Bolagets mål är att kunna genomföra listbyte under våren 2013 efter att de pågående strategiska förändringarna och förvärven är genomförda”, meddelade Mineral Invest i förra veckan.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.