"Jag har svårt att se att folk gråter sig till sömns för att aktiemäklare inte kan tjäna 150 000 i månaden och få 7-8 miljoner i bonus", säger Pan Capitals Claes-Henrik Julander.
Osentimental börsdoldis
Mest läst i kategorin
Pan Capital hamnade i hetluften under våren då det normalt så tystlåtna bolaget tog strid med Sven Hagströmer om makten i investmentbolaget Creades.
Sedan starten 1998 har dock Pan Capitals placeringsverksamhet främst varit inriktad på storskalig trading och investeringar på internationell nivå. Claes-Henrik Julander, vd och en av grundarna, berättar i senaste utgåvan av Industrirapport om maktskiftet på värdepappersmarknaden som spridit sig från USA och vidare över världen.
– Det är en revolution vi ser, huvuden rullar faktiskt hos bankerna. Genom den ökade effektiviteten tar man vinster från bankerna och ger tillbaka till slutkunden. Det är första gången som finansbranschen de facto får ge ifrån sig pengar. Det är en enorm skillnad som får långsiktiga strukturella konsekvenser för finanssystemet som bara är positiv.
Pan Capital är en av de aktörer som tjänat på nya handelstjänster och pressade courtagenivåer. Claes-Henrik Julander har en osentimental syn på konsekvenserna för mäklarkåren.
– Saker och ting förändras, jag har svårt att se att folk gråter sig till sömns för att aktiemäklare inte kan tjäna 150 000 i månaden och få 7-8 miljoner i bonus. De pengarna gör större nytta hos de som pensionssparar, tycker jag.
Han vill slå hål på bilden av att börsen domineras av aggressiva robothandlare som med hjälp av avancerade datorprogram tar genvägar i den allt snabbare aktiehandeln. Allt fler institutioner använder algoritmer vid sin orderläggning och bankerna har hakat på tåget.
– Du är faktiskt skyldig att vara algoritmhandlare idag, för du måste kunna hitta den billigaste börsen att handla på för din kund och det kräver i sig att du har en välfungerande datoralgoritm, säger Claes-Henrik Julander.
Läs hela intervjun i senaste numret av Industrirapport, klicka här för att köpa ditt eget exemplar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.