Realtid

Orosmoln för exportföretagen

administrator
administrator
Uppdaterad: 30 nov. 2007Publicerad: 30 nov. 2007

Konjunkturtoppen är passerad och den ekonomiska avmattningen är på väg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är fortfarande fest på hemmamarknaden men molnen hopar sig för exportföretagen.

Den heta svenska konjunkturen är på väg att svalna av. Veckans BNP-siffror visade att tillväxten krympt ihop till blygsamma 2,5 procent under tredje kvartalet, betydligt lägre än väntat. Under förra året låg BNP-ökningen på drygt 4 procent.

Avmattningen betyder inte alls någon kris i de svenska företagen, tvärtom är det fortfarande nära överhettning i många branscher. Men det går ändå att urskilja branscher där det nu går lite knackigare.

– Det finns inte en lång lista på branscher som går dåligt. Tvärtom går hemmaorienterade tjänster bra, källan till avmattningen är exportsidan, säger Roger Knudsen, chef för Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer.

Under de tre första kvartalen steg exporten med drygt 5 procent, men det är nästan en halvering jämfört med samma period ett år tidigare. Samtidigt har den internationella finansfrossan skapat allt större oro och risken har ökat för en rejäl nedgång i den amerikanska ekonomin.

Dollarns ras har också förändrat förutsättningarna för många företag, särskilt för dem som säljer i dollar men har sina kostnader i kronor. Pappersindustrin har till exempel ett hårt tryck på sig i den internationella konkurrensen.

– Sågverken har också väldiga problem på exportmarknaderna. Men det beror inte alls på avmattning i konjunkturen utan på att utbudet av timmer är stort på grund av vindfall i Europa, säger Knudsen.

Läkemedelsindustrin har också problem men inte heller där är det i första hand ett konjunkturproblem.

ANNONS

– Det är mer produktbaserat. De har patent som går ut och har man inget som ersätter produkten får man minus i orderingången, säger Knudsen.

Ericsson svarar inte på KI:s orderenkäter och därför vet KI inte så mycket om den viktiga telekombranschen. Men Ericssons totala försäljning har ändå fortsatt att öka även om vinstnivån fallit.

– Generellt kan man säga att verkstadsindustrin, metall, maskin, tele, motor, ser rätt bra ut fortfarande. Och bilindustrin redovisar fortfarande bra orderingång, säger Knudsen.

Samtidigt är det extremt hög temperatur i många av de hemmaorienterade branscherna. Byggföretagen har svårt att hitta arbetskraft, handeln visar rekordhög tillväxt och många tjänsteföretag går för full maskin.

– Så det ekonomiska vädret är fortfarande vackert även om det finns en del moln vid horisonten, säger Knudsen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]