Danske Bank räknar med en räntetopp på två procent nästa sommar. Och det är oro för bomarknaden som ligger bakom kommande höjningar från Riksbanken.
"Oro för bomarknaden ger fler räntehöjningar"
Mest läst i kategorin
Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) väntas växa med 4,3 procent i år. Men nästa år faller tillväxten rejält till 1,5 procent, enligt Danske Banks nya prognos.
Som en följd av den lägre tillväxten tror bankens ekonomer att Riksbankens styrränta når toppnivån 2,0 procent sommaren 2011 för att sedan stanna där. Det är betydligt lägre än vad Riksbanken själv flaggat för.
”Förutsatt att det inte blir någon ”Finanskris 2.0” eller en förnyad eurokris väntar vi oss att Riksbanken fortsätter att höja räntan i raskt tempo en bit in i 2011. Detta beror inte bara – eller ens huvudsakligen – på de generella ekonomiska utsikterna; det förefaller som om Riksbanken försöker luta sig mot en stark kredittillväxt hos hushållen och den fortsatt starka utvecklingen på bostadsmarknaden”, skriver Danske Bank i sin senaste prognos.
Enligt Danske Bank förefaller det som att Riksbanken försöker luta sig mot en stark kredittillväxt hos hushållen och den fortsatt starka utvecklingen på bostadsmarknaden, som grund för räntehöjningar.
”Vi delar Riksbankens oro, men är inte lika övertygade om att räntan är det bästa sättet att komma åt bostadsmarknaden, särskilt som både svenska finansinspektionen och de kommande europeiska lagändringarna har skyndat till Riksbankens hjälp”, skriver Danske Banks ekonomer.
Danske Bank konstaterar att Sverige är ett av mycket få länder i västvärlden som fortsatt upplever en mycket stark kredittillväxt i hushållssektorn. Något som har skett parallellt med sammanhängande topprekord på den svenska bostadsmarknaden.
”Många av styrelseledamöterna har uttryckt en stor oro över denna utveckling, trots att den svenska finansinspektionen kom till Riksbankens hjälp i form av restriktioner på utlåning i förhållande till egendomens marknadsvärde”, skriver Danske Bank även.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.