Realtid

Optimistiskt Danske tror på Europa

Realtid.se
Uppdaterad: 09 feb. 2015Publicerad: 09 feb. 2015

Europas tillväxt accelererar i år, spår Danske Invests chefsanaytiker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

USA fortsätter att vara dragloket för den globala ekonomin men inte på samma nivå som förut. I stället ökar tillväxten i Europa medan Kina stabiliseras under 2015, menar Bo Bejstrup Christensen, chefsanalytiker på Danske Invest.

Till Realtid.se uppger han att det finns tre skäl att vara optimistisk inför året framför oss: först och främst blir oljeprisets ras ett lyft för den globala ekonomin, Kinas värsta period är bakom oss och vi är på väg mot ett stabilare banksystem i Europa.

– Oljepriset motsvarar en skattelättnad för konsumenter i västvärlden och det tror vi kan öka tillväxten i Europa med cirka 1 procent. Gällande bankerna så tror jag inte allt är uppklarat men vi börjar närma oss något som liknar ett stabilare banksystem och det är viktigt, för att små- och medelstora bolag är betydelsefulla för ekonomin och det är de som har drabbats mest av bankkrisen, säger han.

– Vi är glada över att Europeiska centralbanken har lättat penningpolitiken men vi är mer fokuserade på banksystemet och det finns tecken på att de börjar lätta på kreditkraven, både till hushåll och småbolag. Lägger vi ihop allt detta – oljan, bankerna och penningpolitiken – så tror vi att Europas tillväxt accelererar i år, uppger han till Realtid.se.

Danske Invest ser inte heller pessimistiskt på Kina framöver. De senaste årens utveckling har varit svag men en förbättring och stabilisering är på väg.

Samtidigt sjunker USA något i år och dess bästa period är bakom oss, även om landet fortsätter vara den globala ekonomins drivande kraft.

– Som vi ser på saken vill vi vara överviktade i mer riskabla tillgångar, så vi har en övervikt i aktier. Vi vill ha en övervikt i de riskabla tillgångar där vi väntar oss starkare tillväxt, vilket blir Europa, eller där vi tror oss positiva effekten från fallande oljepriser blir störst vilket också är Europa, men även Japan, säger Christensen.

I bankens senaste Tactical Asset Allocation-rapport skrev Christensen om några förändringar i portföljen, där omallokeringar gjordes från europeiska aktier till japanska.

ANNONS

Den volatila situationen i Grekland var huvudanledningen bakom det. Portföljen är dock fortfarande överviktad mot Europa.

– Det är kopplat till vad jag nämnde tidigare. Japan är ett av skälen vi tror att lägre oljepris gynnar marknaderna. Där ser vi fortfarande en lättare penningpolitik och det är en region där vi ser ökad tillväxt. Förändringen i portföljen berodde bara på riskhantering, då vi ville sänka exponeringen mot den politiska risken i Europa, menar Christensen.

Den exponering att jaga i den europeiska aktiemarknaden är framför allt inom cykliska sektorer, då dessa gynnas mest av en stark tillväxt i regionen.

Trots en generellt positiv syn på Kina manar Christensen till försiktighet eftersom landet kan vara ett av de svåraste att navigera när goda investeringsmöjligheter letas. Tillväxten i Kina finns nu i andra sektorer än förut. Hittills har mycket handlat om banksektorn, tung industri och fastigheter vilket har inneburit en stor utlåning.

– Vi brukar aldrig ge rådet att enbart gå in i Kina. Köper du en Kinafond så får du många banker och de är statens förlängda arm. Dessutom får du mycket inom industri och telekom och de sektorerna lider av samma problem. Vi är skeptiska till huvudsektorerna i det kinesiska indexet. Det man ska ha framöver är e-handel, hälsovård och miljörelaterade investeringar för att Kina har enorma problem med förorening, säger han.

Det viktigaste för investerare bör vara att vara aktiva och ha kännedom om riskerna i portföljen och mer selektiv både i obligations- och aktieportföljen.

– För att understryka det kan vi ta USA som exempel. Att ha haft nollränta i USA de senaste sju åren är inte normalt och potentialen för att det kan ha en stor påverkan på finansmarknaden är enorm. Vi tror räntan kommer att höjas av rätt skäl, för att tillväxten är god, vilket gynnar mer riskabla tillgångar och de flesta investerare. Men sannolikheten och risken för att något vi inte riktigt förutser ska hända är högre än folk tror, säger Christensen.

– Det lönar sig att vara aktiv, avslutar han.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]