EG-domstolen underkänner den tyska lag som hindrar Porsche att ta över Volkswagen. EU-kommissionen anser att lagen hindrar det fria flödet av kapital inom EU.
Öppet för Porsche att ta över Volkswagen
Mest läst i kategorin
Tyskland får bakläxa på tre punkter.
Sportbilstillverkaren Porsches rösträtt i folkbilstillverkaren Volkswagen har begränsats till 20 procent, fastän Porsche redan äger 31 procent.
Tysk lag ger veto till en majoritet på 75 procent av aktieägarna. För Volkswagen har Tyskland utan giltigt skäl höjt gränsen till 80 procent.
Den tyska regeringen och delstaten Niedersachsen förbehåller sig rätten att utse två styrelsemedlemmar vardera, oavsett vem som äger Volkswagen. Också det undantaget strider mot EU:s regler.
Porsche har de senast två åren samlat på sig aktier i det fjorton gånger större Volkswagen i avsikt att ta över företaget. Porsche har köpt 31 procent av Volkswagen för 5 miljarder euro.
I dag har Volkswagen tio representanter i styrelsen. Porsche vill minska antalet till tre.
Arbetare hos Volkswagen har försökt stoppa övertagandet genom att hänvisa till en speciallag från 1960. Den tyska riksdagen stiftade då en lag som skulle skydda den tyska delstaten Niedersachsens innehav på 20,1 procent i nationalklenoden Volkswagen för att tillgodose arbetarnas villkor.
Utan lagen kan Porsche utöva sin makt som största ägare i Volkswagen. Porsche kan då minska de tyska arbetarnas representation i styrelsen, men kan också välja in representanter för arbetare från andra länder i Europa.
En tysk domstol i Ludwigsburg avkunnar sin dom i morgon, men i dag förklarade EU den tyska lagen ogiltig.
Tyskland måste följa EU:s beslut, säger domstolens talesman Christopher Fretwell.
– Vi sätter ingen tidsgräns. Om EU-kommissionen känner att Tyskland inte följer domen så blir det ett nytt fall.
I en ytterligare rättegång riskerar Tyskland böter. Bara Grekland, Spanien och Frankrike har tidigare dömts till böter.
– Beloppet beror på förmågan att betala, säger Christopher Fretwell.
– Tyskland kan vänta sig högre böter än exempelvis Malta.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.