Opecs oljeministrar beslöt på onsdagens möte i Algeriet att minska produktionskvoterna med 2,2 miljoner fat per dag.
Opec rekordsänker oljeproduktionen
Mest läst i kategorin
Marknaden litar inte på oljekartellen, utan reagerade med prisnedgångar.
Efter att redan tidigare i år ha minskat produktionen med 2 miljoner fat ska Opec-ländernas gemensamma produktionskvot därmed uppgå till cirka 25 miljoner fat per dag.
Trots att detta borde betyda dyrare olja reagerade marknaden med ras i New York. På börsen Nymex var olja för januarileverans nere och vände på 40:20 dollar fatet, den lägsta nivån sedan sommaren 2004. Sedan gick priset svagt uppåt igen, men låg fortfarande på minus jämfört med i tisdags.
De tolv Opec-ländernas oljeministrar beslöt också att försöka bygga upp ett nytt golv för råoljepriset, som sedan en toppnotering på 147 dollar per fat i juli har rasat med över två tredjedelar.
– Syftet med nedskärningen år att få marknaden i balans och undvika en priskollaps, sade Ali al-Naimi, Saudiarabiens oljeminister efter det att onsdagens beslut klubbats.
Tidigare har han pekat på att oljeindustrin behöver ett råoljepris på 75 dollar per fat för att produktion och investeringar ska ligga på en hållbar nivå.
Med årets tidigare produktionsminskningar har Opec sänkt sina produktionskvoter med 5 procent för att möta den minskade efterfrågan på oljeprodukter i den globala lågkonjunkturens spår.
Rysslands vice premiärminister Igor Setjin sade vid ett framträdande på mötet att Ryssland inte avser att skära ned produktionen av olja för närvarande, trots att han tidigare på onsdagen aviserade möjligheten att det kan bli en minskning av den ryska oljeexporten med upp till 320.000 fat per dag.
Samtidigt avvisade han efter Opec-mötet spekulationen att Ryssland skulle kunna tänka sig att bli medlem i kartellen.
Opec domineras av de stora oljeproducenterna kring Persiska viken, men inkluderar även Nigeria, Venezuela och Algeriet.
Opec har tidigare haft stora problem med att medlemmar fuskar med kvoterna.
Raset för råoljepriset sedan i somras har indirekt gett lägre bensin- och oljepriser även i Sverige.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.