Realtid

Omvänd Robin Hood-skatt plus Pomperipossa

administrator
administrator
Uppdaterad: 20 aug. 2014Publicerad: 20 aug. 2014

Om Företagsskattekommitténs förslag genomförs blir det ett hårt slag mot växande företag, skriver Consiliums ordförande Carl Rosenblad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Företagsskattekommittén har lagt fram förslag till en radikalt förändrad bolagsbeskattning, där man frångår den i alla utvecklade länder – utom Frankrike – accepterade principen att det är överskottet som skall beskattas. Utgångspunkten har varit att man har velat likställa beskattningen av eget och lånat kapital. Den rådande dubbelbeskattningen av eget kapital, dels i bolagen, dels hos investerarna, ställs mot den avdragsgilla räntekostnaden för lånat kapital.

I stället för att råda bot på den tillväxthämmande dubbelbeskattningen av det egna kapitalet föreslår Företagsskattekommittén en fördyring av det lånade kapitalet. Ett schablonbelopp för avdragsrätten för räntor begränsat till högst 25 procent av rörelseresultatet föreslås införas för alla bolag, vare sig de har högre räntekostnader eller inga alls.

Effekten av den föreslagna förändringen innebär att välkonsoliderade äldre bolag med neutralt eller positivt räntenetto gynnas genom 25 procent lägre skatt. Medan däremot kapitalintensiva verksamheter med relativt låga rörelsevinster som t.ex. fastigheter kommer att få väsentligt högre skatt. Även bolag med hög tillväxt kommer att hämmas i sin utveckling. Tillväxt är nämligen kapitalkrävande och finansieras ofta till en del med lån och den sker undantagslöst på bekostnad av rörelsevinsten.

Ett annat exempel på företag som kommer att få försämrade förutsättningar är teknikbolag som väljer att investera för framtiden i forskning och utveckling i stället för att visa ett motsvarande högre rörelseresultat. Ytterligare en kategori företag som kommer drabbas av högre skatter är de med svaga balansräkningar och låg lönsamhet. Där återfinns många unga företag.

I alla dessa fall försämras förutsättningarna för en lönsam utvecklig. Genom att bolagen inte kommer kunna dra av sina verkliga kostnader innan skatten beräknas, får de skatta för vinster de inte har haft och skatten kan komma att uppgå till mer än 100 procent av intäkterna. Det är Astrid Lindgrens bekanta Pomperipossa i ny tappning, som nu lanseras.

Det har sagts att förslaget skall vara neutralt för statskassan, vilket samtidigt gör det till en omvänd Robin Hood-skatt. De forskningsintensiva och tillväxtbenägna bolagen, men också de finansiellt svagare bolagen får finansiera skattelättnaderna för de välkonsoliderade och dem med låg eller ingen kapitalkrävande tillväxt.

Förslaget kommer att ge incitament till genomgripande organisationsförändringar i många koncerner. Ofta är moderbolaget ett holdingbolag dit den centrala ledningen och finansieringen av koncernens verksamhet är koncentrerad, medan den operativa verksamheten sker i dotterbolagen. Det innebär att moderbolaget har både ett negativt resultat och ofta ett negativt finansnetto, medan rörelseresultaten genereras av dotterbolagen.

Skulle förslaget bli verklighet kommer företagen att anpassa sig till de nya reglerna. Större forskningsprojekt, produkt- och affärsutveckling kommer sannolikt att förläggas till länder som tillåter avdrag för finansiering och när utflyttningen väl har skett, kommer verksamheterna aldrig tillbaka.

ANNONS

Sammantaget torde det vara uppenbart att Företagsskattekommitténs förslag inte förbättrar företagsklimatet i Sverige. Det skulle komma att hämma både tillväxt, teknikutveckling och sysselsättning och samtidigt omöjliggöra vissa verksamheter och investeringar bl.a. i nya hyresbostadsfastigheter, vilket med hänsyn till den krisartade bostadsbristen inte kan betecknas som ansvarsfullt.

Carl Rosenblad

Ordförande i Consilium AB (publ)

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]