Dyrare olja slår inte mot svensk industri – dollarraset räddar oss. Men oljeanalytiker tror att det högre oljepriset är här för att stanna. Oljelbolagen pumpar redan så mycket de kan.
Oljekrisen biter inte
Mest läst i kategorin
Tidigare i veckan gick oljepriset upp till rekordhöga 50 dollar per fat. Men den svenska industrin visar inga tecken på oro över den hotade oljekrisen.
Svensk tillverkningsindustris tillförsikt om framtiden starkare än på länge, enligt Konjunkturinstitutets månadsbarometer för september. Konfidensindikatorn i undersökningen ligger på sin högsta nivå på fyra år.
Roger Knudsen, chef för Konjunkturbarometern, menar att industrins optimism kan förklaras av att den amerikanska dollarn fallit i jämförelse med kronan.
– Många stirrar sig blinda på oljepriset i dollar. Men det måste ju översättas till svenska priser för att det ska bli intressant, säger Roger Knudsen.
Konjunkturinstitutet tror dessutom att oljepriset kommer falla till 35 dollar fatet, och att industrin förväntar sig det.
Den uppfattningen delas inte av alla. Morgan Stanley spådde nyligen ytterligare höjningar. Enligt investmentbanken är 61 dollar per fat inte en orimlighet.
Göran Johansson, oljeanalytiker på Preem, vill helst inte spekulera i siffror, men tycker inte att Morgan Stanleys prognos är omöjlig.
– Problemet är att de oljeproducerande länderna pumpar på för full kapacitet. Det går inte att höja produktionen för att sänka priserna. På så sätt kan man säga att Opec har spelat ut sin roll. Organisationen kan inte längre påverka priserna, säger Göran Johansson
Är det inte Irakkriget, orkaner och nu senast den hotande konflikten i Nigeria som drar upp priset?
– Det stämmer också. Men det hör ihop med den pressade produktionen. Eftersom oljebolagen redan pumpar så mycket de kan finns det ingen marginal för störningar. Varje gång det händer något som kan påverka utbudet drar marknaden öronen åt sig och priserna stiger.
Kommer priserna sjunka?
– Kanske något på sikt, men jag tror aldrig att de kommer ner under 30 dollar fatet igen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.