Statliga fonden inleder sin nya strategi genom att informera om stöd till aktieägarnas krav på BP och Shell.
Oljefonden avslöjar röster innan årsstämmor
Mest läst i kategorin
Norska oljefonden börjar sin nya bolagsstyrningsmodell och strategi som aktiv aktieägare genom att avslöja i förväg hur den ska rösta på portföljbolagens årsstämmor.
I år ska fonden och dess förvaltningsorganisation Norges Bank Investment Management avslöja sina röster för upp till tio av sina bolag, men har en ambition att utöka till fler. Fonden har investerat i 9.000 bolag.
Som en inledning på den nya strategin meddelar fonden idag att den avser stödja aktieägarnas krav på Shell och BNP att bolagen ska avslöja mer av hur de hanterar risker och möjligheter knutna till klimatförändringar.
Aktieägarnas förslag är att den informationen ska vara en del av årsrapporteringen från 2016.
– Som en långsiktig investerare anser vi att identifiering av möjliga framtida utfall av klimatregleringar, prissättning av koldioxidutsläpp och miljöförhållanden är nödvändiga för att stödja den strategiska verksamheten. Därför ställer vi oss bakom förslaget, säger Petter Johnsen, förvaltningschef för aktier på NBIM, i en kommentar.
Fonden inleder den nya policyn för att öka transparensen och för att uppmuntra olika initiativ som förstärker röstningsprocessen. Planen är att utöka strategin och avslöja rösterna för fler bolags stämmor gradvis, eftersom fonden för närvarande har färre än tolv anställda som arbetar med bolagsstyrning och aktivt ägande.
Upp till 150 aktieägare till både Shell och BP, under ledning av Church of England, skrev gemensamt under ett krav på oljebolagen att informera om hur de hanterar växthusutsläpp samt hur motståndskraftiga verksamheterna är mot olika klimatinitiativ.
Shell och BP har båda ställt sig bakom kraven.
På grund av oljefondens storlek väntas dess nya strategi, som nyligen aviserades för de kommande tre åren, väntas få stort globalt genomslag bland investerare. I Shell och BP äger fonden aktier värda totalt 6,8 miljarder dollar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.