Fredrik Reinfeldt vill inte ge något besked om de industriella forskningsprogram som löper ut nästa år.
Oklart om industrianslag
Mest läst i kategorin
– Vi ska utvärdera dem först, sade han i samband med ett tal på industridagen i Stockholm.
Från såväl arbetsgivare som fack inom industrin finns ett missnöje med regeringens industripolitik. I den lägesrapport som den gemensamma Industrikommittén överlämnade till regeringen på onsdagen finns bland annat kravet på fortsatt satsning på forskningsprogrammen.
De infördes av den socialdemokratiska regeringen under motstånd från bland andra moderaterna. Men i Industrikommitténs rapport framhålls de som viktiga för svensk industri.
– De löper ju över nästa år och vi har sagt att vi ska utvärdera dem till att börja med. Sedan kommer det att vara en del av forsknings- och innovationspropositionen att gå igenom avvägningen, bland annat anslag till tillämpad forskning, sade Reinfeldt till TT.
Ett annat krav från industrin är att statens anslag till den civila forskningen bör uppgå till 1 procent av BNP. Men inte heller där gav Reinfeldt några tydliga besked.
– Låt oss inte fastna i procenträkning. Det viktiga är att vi inser vad som behövs. Vi har också talat om 1 procent av offentliga medel, sade Reinfeldt i sitt tal, där han också påminde om den militära forskningens inverkan på den civila.
Kritiken mot regeringen att den inte satsar tillräckligt på industripolitiken, avvisade han.
– Då får man vara litet mer specifik vad man menar med industripolitik. I grunden menar vi att vi värdesätter makroekonomisk stabilitet, konkurrensförmåga, frihandel och att vi har en väldigt arbetsutbudsstimulerande politik, att vi förstärker förutsättningarna för utbildningsväsendet i Sverige och att vi är i färd med besluta om en forsknings- och innovationsproposition. I allt detta skapas ju det klimat i vilket svensk industri har att verka, sade Reinfeldt.
Den förre näringsministern Thomas Östros (s) kritiserade efter talet Reinfeldt för att inte ha gett något besked om forskningsprogrammen.
– Reinfeldt har tidigare kallat de strategiska branschprogrammen för ”antika”. Jag hoppas verkligen att statsministern nu förstår vikten av ett fortsatt forskningssamarbete mellan stat, företag och fackliga organisationer, sade Thomas Östros.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.