Realtid.se kan nu avslöja hur bedrägeriet gick till när Strängnäsbonden Jan Didriksson lurades på hela gården.
Ökänd svartmäklare i ny fastighetshärva
Mest läst i kategorin
Tillvägagångssättet är känt sedan länge hos Ekobrottsmyndigheten. Men är svårt att komma åt, enligt kriminalkommissarie Sten Lindström.
Bedragarna lurar till sig en fastighet för en spottstyver, får lagfart, tar ut pantbrev, får banklån med fastigheten som säkerhet och sticker sedan utan att bry sig om att banken blir ny ägare till fastigheten. Så kallade målvakter används i de flesta fall.
– Det här förekommer i det tysta, riktar sig mot godtrogna människor och kommer inte alltid fram till polisen, säger Sten Lindström.
Realtid.se:s granskning leder in på en kriminell väg med skuldsatta målvakter, konkursföretag, skumma boxadresser och förslagna svartmäklare. Hjärnan är Bengt Gunnarsson, tidigare advokat, med hemadress i Spånga utanför Stockholm, enligt en källa med insikt i fastighetsbedrägerier.
Bengt Gunnarsson dömdes redan på 1980-talet till fängelse för bland annat skattebrott. Men är särskilt ökänd för sina oseriösa affärer inom fastighets- och konkursbranschen. För tre år sedan fick han näringsförbud av Svea hovrätt. Bengt Gunnarssons skulder i enskilda och allmänna mål uppgår för närvarande till närmare tre miljoner kronor.
Via bulvaner ligger han bakom Stockholmsföretaget Confidence Allservice, med den ökända boxadressen 26268. Det är samma box som Mälarblick tomt och fastighets AB är registrerat på. Det var Mälarblick som lurade av Jan Didriksson gården.
I samtal med Realtid.se dementerar Bengt Gunnarsson all koppling till Confidence Allservice, trots att hans namn finns registrerat i myndigheternas handlingar.
– Det måste vara någon annan som använder mitt namn, förklarar han.
På samma postadress som Confidence Allservice finns sju bolag registrerade varav merparten har gått i konkurs. Samtliga bolag har mer eller mindre skuldsatta målvakter i styrelserna.
Men i fallet med Jan Didriksson har bedrägeriet gått snett, bland annat med pantbreven. Det kan öppna för att han kan få tillbaka gården.
– De var säkra på att jag inte skulle våga gå emot dem, säger Jan Didriksson.
Realtid.se har tidigare skrivet om Jan Didriksson som anser sig ha blivit lurad att sälja sin 14 hektar stora lantbruksfastighet vid Mälaren utanför Strängnäs till ett rejält underpris i slutet av förra året.
Jan Didriksson erbjöds 600.000 kronor för nio hektar mark värd 3,3 miljoner kronor. Som lockbete skulle ägandet överföras till Mälarblick. Resterande fem hektar och huset skulle han få behålla. Dessutom blev han utlovad att bli delägare med 32 procent av aktierna i bolaget. Låter förtroendeingivande men bolaget har inga anställda och omsättningen har i stort sett varit noll de senaste bokslutsåren.
Tanken var att under bolagets namn stycka av en del av marken, exploatera den och sälja ett antal villatomter. Men några papper som bekräftade Jan Didrikssons delägarskapet kom aldrig.
I samband med att det bedrägliga köpeavtalet skrevs mellan Jan Didriksson och Mälarblick var en Tony Eriksson ägare till Mälarblick. Han är anklagad för tvivelaktiga affärer i tidigare bolag. Vid kontraktsskrivningen hade han anlitat den auktoriserade Stockholmsmäklaren Stig Karlsson på S:t Eriks Fastighetsbyrå i Stockholm. Stig Karlsson är tidigare dömd för häleri. Jan Didrikssons advokatbyrå Södermark har nu anmält honom för oaktsamhet i den här affären.
I Mälarblick var den 29-årige Seref Kulbay styrelsesuppleant fram till slutet av september i år. Hans skulder närmar sig miljonen, men saknar tillgångar.
Mälarblick använde också den brottsmisstänkte 32-årige Magnus Erneving för att exploatera gården. Han är misstänkt för grovt bedrägeri i Stockholms tingsrätt och satt häktad i fem månader i slutet av 2001 och 2002. Han vill nu 450.000 kronor av Mälarblick för sitt arbete, vilket aldrig utförts, enligt vad Realtid.se erfar.
Den 10 maj i år överläts Mälarblick till Stockholmaren Johan Ström. Och det är nu som svindleriet börjar ta form. Den 4 juli begär bolaget ut pantbrev hos inskrivningsmyndigheten på motsvarande två miljoner kronor. Bara några dagar senare säljs gården ”formellt sett” för 1.050.000 kronor till den 37-åriga Östermalmskvinnan Maria Eriksson, också sambo till den brottsmisstänkte Magnus Erneving.
Själv driver hon Canadel Finance och en inkassobyrå. Det senare synas nu av Datainspektionen för att det utan tillstånd hotar företag med rättsliga åtgärder.
Som ny ägare till gården är det Maria Eriksson som förfogar över pantbreven.
Den 4 augusti kliver hon in på ett av Swedbanks kontor i Stockholm. Där försöker hon ta banklån med patentbreven som säkerhet. Men banken godkänner inte värderingshandlingarna som hon har med sig. Banktjänstemannen ringer då till Swedbanks fastighetsbyrå i Strängnäs, Gunnel Gyllhede, och ber henne om hjälp med att ordna fram en ny värdering.
– Det stämmer att jag fick ett samtal från Swedbank i Stockholm. Efter det ringde jag till Jan Didriksson. Men när jag fick hans förklaring på hur affären gått till gjorde jag ingen värdering. Allt verkade så skumt, säger Gunnel Gyllhede till Realtid.se.
Betyder det att Maria Eriksson inte fick ut några pengar?
– Det kan hon inte ha fått då jag aldrig gjorde värderingen.
Jan Didriksson anlitade Advokatfirman Södermark i Stockholm. Den 7 september stämde advokatbyrån både Maria Eriksson och Mälarblick i Eskilstuna tingsrätt.
I oktober kommer Maria Eriksson med svaromål via Advokatfirman Inter underskriven av Lars-Göran Bergström. Hon bestrider målet i sin helhet och yrkar ersättning för rättegångskostnader. En av flera obegripliga punkter i svaromålet är att pantbreven har lämnats över till Mälarblicks advokatbyrå Johansson & Fredriksson i Stockholm. Pantbreven ska ligga som en obelånad säkerhet till förmån för Jan Didriksson motsvarande 1.500.000 kronor.
– Det är uppenbart att formuleringen gjorts för att förvilla rätten. Rätten kan uppfatta det ungefär så här: ”vad är det man egentligen bråkar om. Jan Didriksson får ju sina pengar”. Om det finns någon rättvisa här i Sverige borde köpet gå tillbaka, säger kriminalkommissarie Sten Lindström.
Fotnot:Så länge tvisten pågår kan Jan Didriksson bo kvar på gården. Pantbreven kan inte heller belånas.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.