Realtid

Ökad säkerhet på Facebook

Sara Johansson
Uppdaterad: 09 sep. 2009Publicerad: 09 sep. 2009

FaceCloak ska skydda användarna från snokande ögon. "Det här är en panikartat reaktion på ett problem som växer men idén har inte någon verklighetsförankring", säger Expressens teknikexpert Fredrik Granlund som sågar det nya programmet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns en mängd exempel på användare som i efterhand förstått hur övervakade de är i sociala nätverk som Facebook.

Det finns bland annat exempel på anställda som fått sparken efter att de lagt ut bilder på sig själva på Facebook. Bilder som kanske inte var menade för andra än personens vänner att se.

I Schweiz gick det även så långt att ett försäkringsbolag sparkade sin anställde eftersom han uppdaterade sin status på Facebook samma dag som han ringt sig sjuk.

Nu har forskare vid University of Waterloo utvecklat ett nytt program, kallat FaceCloak, som ska hålla snokande ögon borta från användarnas privata uppdateringar, enligt Technology Review.

FaceCloak kommer fungera som en plugin för Firefox – alltså ett program som tillför nya funktioner till webbläsaren.

FaceCloak kommer, enligt professorn Urs Hengartner, ersätta den känsliga informationen i användarens profil och nyhetsuppdateringar med meningslös text. De korrekta uppdateringarna kan endast användarens utvalda vänner se.

– Det här gör att användaren själv kan bestämma vilken information som ska vara hemlig på Facebook, säger Hengartner.

Användarna skriver in två snabel-A (@@) för att visa vilken information som ska vara krypterad för alla andra förutom de utvalda vännerna.

ANNONS

De som använder FaceCloak får en hemlig access key som de dessutom kan dela med sig till sina vänner. De används sedan för att komma åt den verkliga informationen som finns på en separat server.

Men Expressens teknikexpert Fredrik Granlund sågar det nya programmet.

– Det är helt värdelöst. Så som funktionen är utformad just nu så bygger det på att folk själva är medvetna om riskerna och fyller i de här kontrolltecknen i rutorna. Problemet med sociala nätverkstjänster som Facebook och Myspace är att folk inte är medvetna om de här riskerna.

– De som är medvetna om de här riskerna fyller heller inte i de här rutorna – och då behövs ju heller inte den här tjänsten.

Fredrik Granlund menar att det egentligen är utvecklarna av Facebook och Myspace som själva måste ta ansvar för att de här typerna av uppgifter inte lagras så att obehöriga inte kommer åt dem.

– Det är deras plikt – det går inte lösa med en tredjepart, säger han.

Enligt tidningen Technology Review kan samma metod användas på andra sociala nätverk såsom Twitter och Myspace – men Hengartner och hans kollegor har valt att fokusera på det största nätverket.

Även två andra forskar-team har utvecklat liknande program för att skydda privat information på de sociala nätverken. Det ena kallas None of your business (NOYB) och det andra är redan en Facebook-applikation som kallas för Flybynight. Båda alternativen krypterar användarnas profil-information.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]