Svenska folket står inför ett ödesval i september. Framåt mot ökad jämlikhet eller bakåt mot ökade klyftor.
"Ödesval väntar i höst"
Mest läst i kategorin
Det vägvalet målade Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin upp i sitt Almedalstal.
Det var ett utpräglat ideologiskt tal där Sahlin berättade om sin dröm och vision om Sverige som möjligheternas land. Inför 4.300 åhörare och veteraner som Ingvar Carlsson, Kjell Olof Feldt och Lisbeth Palme i publiken förklarade hon att Sverige behöver ett nytt samhällsprojekt.
”Jag vill minska klyftorna och öka den sociala rörligheten i samhället. Jag vill öppna fler möjligheter i stället för att stänga dörrar. Jag vill att vi håller ihop Sverige”, sade Sahlin.
Vad det handlar om är frihet, jämlikhet och solidaritet, om respekt, värme och omtanke och att vi bryr oss om varandra, framhöll hon.
”Och det är inte för att vara snäll som jag vill det. Det är för att det är modernt, för att det är solidariskt och för att det är så otroligt smart. Det är för att vi alla vinner på det.”
Den röda tråden i talet var just att alla vinner på att skapa utbildningssystem, trygghetsförsäkringar och välfärdstjänster. Det är billigare, effektivare och smartare att lösa sådant tillsammans.
Beviset är att majoriteten av befolkningen får tillbaka mer av välfärden än vad det betalar in i skatt, hävdade Sahlin.
”Går ditt barn i grundskolan? Det kostar ungefär 83.000 kronor per år. Har du ett barn till som går i gymnasiet så kostar det 92.000 kronor till per år. Födde du med kejsarsnitt? 50.000 kronor. En höftledsoperation? 100.000 kronor”, sade Sahlin.
Nyheterna i talet var begränsat till en ny reform inom barnomsorgen. Socialdemokraterna vill att dagens rätt till 15 dagar barnomsorg i veckan för barn till arbetslösa och föräldralediga ska utvidgas till 30 dagar. Det kostar staten 0,5 miljarder, om kommunerna bidrar med lika mycket. Tidigare under dagen beskrev utbildningsminister Jan Björklund detta som fuskfinansiering. I själva verket kostar det 3 miljarder, hävdade han.
Mot de rödgrönas alla förslag för att öka jämlikheten och välfärden räknade Sahlin upp allt alliansregeringen gjort och som enligt henne står för motsatsen: Vård efter plånbok i stället för behov, ”pensionärsskatt”, ”stupstock”, urholkad a-kassa och orättvisa skattesänkningar.
”Denna borgerliga resa leder inte till möjligheternas land”, sade Sahlin och avfärdade samtliga borgerliga partier som särintressen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.