Realtid

Obamas svenske jobbfixare

administrator
administrator
Uppdaterad: 14 sep. 2010Publicerad: 14 sep. 2010

Realtid.se har varit i kontakt med svenske Chris Bylander som hjälper Vita Huset med att minska arbetslösheten i delstaten Missouri.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

56-årige Chris Bylander bor i den amerikanska staden Saint Louis i delstaten Missouri i mellersta USA. När han 27 år gammal, 1981, erbjöds jobb som vice-vd på IBM:s affärsutvecklingsdivision (PC) tog han flyttlasset från Sverige över Atlanten.

Efter knappa 30 år känner han sig ”minst lika mycket amerikan som svensk” och har lärt sig nyanser i såväl amerikanskt tal- som kroppsspråk.

– Men det är klart att jag känner väldigt mycket svensk också. Jag har även hjälpt – och hjälper – svenska företag att expandera till Nordamerika, säger han.

Ett av Chris Bylanders nuvarande uppdrag är att hjälpa Vita Huset att skapa jobb i Missouri-regionen, där, förutom Saint Louis, även Kansas City ligger. Båda städernas storområden har över en miljon invånare. Total bor det sex miljoner människor i delstaten.

Bylander berättar att han har i uppgift att samla företagschefer och ordna massarbetsintervjuer. Han har efter knappa ett år på posten lyckats samla ihop runt 1.000 affärsledare.

– Arbetet är voluntärt och ger ingen inkomst men är snarare ett sätt att ge tillbaka något där man kan för att hålla den amerikanska drömmen vill liv. Arbetet fortsätter oavsett utgången av höstens parlamentval och slutar inte förrän arbetslösheten har återkommit till normala nivåer, från 9.5 procent till 4.5 procent ungefär, säger han.

Han förklarar vidare att arbetsösheten kunde vara som bortblåst om varje företag i regionen anställde en person. Tvärtemot i Sverige är dock affärsmän oroade och vågar därför inte anställa. Då fyra av fem amerikaner arbetar på små- och medelstora företag (med max 100 anställda), har politiska åtgärder riktas i syfte att få dessa företag att våga anställa.

Massintervjuerna har varit lyckade tillställningar. Flera långtidsarbetslösa, som sedan länge slutat få arbetslöshetsunderstöd samt slutat söka jobb, har kommit ut på arbetsmarknaden igen, berättar Chris Bylander.

ANNONS

Men även om det finns arbeten har tiderna förändrats och många arbetslösa över 40 år har därför mycket svårt att finna jobb.

– Konkurrensen är hård och det är fem arbetssökande per tillfälle. Det kunde ha varit det dubbla om samtliga arbetslösa sökte jobb, säger han.

Chris Bylander berättar att företagen blivit mer nogranna med att granska cv:n då folk i desperation kan överdriva uppgifter om kvalifikationer och utbildningsnivå.

I och med osäkerheten som råder spenderar amerikaner inte längre pengar utan sparar istället. Deras kontantsparnivå börjar nu likna kinesernas, något som inte skett sedan 1930-talet.

– Kapitaltillgången är den största på årtionden, men det är ingen float, förklarar Chris Bylander. Men när utlåningen och aktiesköpsviljan återkommer till gemene man så gör den det med råge och det kommer att förvåna resten av värden när den amerikanska jättependeln svingar tillbaka åt rätt håll, spår han.

Även de som har jobb är osäkra och mindre än hälften av alla anställda i USA tar ut hela semestern på 2-4 veckor. Chris Bylander arbetar 10 till 12 timmar om dagen och har ännu inte har tagit ut någon semester i år.

– Det blir nog ingen semester förrän i jul, säger han till Realtid.se.

Utöver uppdraget som voluntär och distriktsledare för Vita Huset har Chris Bylander en rad andra uppdrag.

ANNONS

Han är grundare och konsult i International American Group (IAG) som sysslar med internationell handel och utvecklingsindustri. Han sitter även i styrelsen för Corient, Inc.

Bland rådgivningsuppdragen märks bland annat The Economist och Bloomberg BusinessWeek.

– Men jag är inte någon mediemänniska. Jag hjälper dem med affärsutveckling och research, något som mina egna företagsklienter ibland får stor nytta av, säger han.

Dessutom är han med i nätverket iCEO som hjälper mindre amerikanska och europeiska företag att hitta ledare på interimbasis så att de på ett kostnadseffektivt sätt kan expandera globalt.

Trots den tunga arbetsbördan hinner 56-åringen med att varje dag läsa DI och VA samt skumma igenom SvD:s och DN:s rubriker för att hålla sig informerad och uppdaterad om vad som händer i Sverige.

Han säger sig även vara en trogen läsare av Realtid.se och berättar att han är inne på sajten varje dag.

Chris Bylander har läst företagsekonomi i Uppsala och har en master i internationell ekonomi från Oxford Brookes University i England, som av Sunday Times universitetsguide rankats som bästa moderna läroverk.

1996 fick han honnören State of Missouri Global Partnership av guvernören Mel Carnahan. Men den utmärkelse han är mest stolt över fick han av den svenska försvarsmakten, Ledningsregementet, i år. Det var en fin medalj med inskriptionen ”För Rikets Försvar”. Värnpliktsmedaljen, med andra ord!

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]