2018 var det mest dynamiska året hittills vad gäller riskkapitalfondernas utköp av bolag, enligt analysföretaget Preqin.
Nytt rekord i utköp: 5 106 bolag
Mest läst i kategorin
Riskkapitalfonderna köpte 5 106 bolag förra året. Det är femte året i rad som antalet bolagsköp överstiger 4 000. Förra året skedde också den andra största transaktionen sedan den globala finanskrisen – men transaktionerna når ändå inte samma höjder som 2006-2007.
Den största transaktionen 2018 var bildandet av ”Keurig Dr Pepper” för 21 miljarder dollar som gjordes av investeringsgruppen JAB Holding, denna finansieras av familjen Reimann. JAB köpte först upp ”Keurig Green Mountain Coffee”, sedan sålde de av bolagets sodatillverkare och köpte ”Dr Pepper Snapple”.
”Keurig Dr Pepper” är numera en dryckesgrupp med intäkter på nästan 11 miljarder dollar. Störst exit förra året var försäljningen om 8,3 miljarder dollar till KKR av BMC Software Inc. Det blev även förra årets sjätte största bolagsköp.
Det sammanlagda värdet på förra årets transaktioner uppgick till 456 miljarder dollar. Preqin förväntar sig att siffran ökar med 5 procentenheter när all information är insamlad. Det var dock inte lika många och dyra bolagsutköp 2018 som strax före den globala finanskrisen. Under 2007 blev värdet på bolagsutköpen 700 miljarder dollar och antalet transaktioner uppgick till 3 877 miljarder dollar.
2017 var det år fonderna samlade in mest pengar. 2018 hade fonderna mer än 1 000 miljarder dollar i torrt krut. Många trodde att det fanns för mycket kapital, marknaden skulle därför bli överhettad och det skulle bli färre transaktioner, men resultatet blev det motsatta. Det torra krutet har ökat till 1 200 miljarder dollar och förvaltare och investerare säger visserligen att tillgångspriserna är ett problem, men det har ändå varit en stor aktivitet under 2018 och 2019 verkar antal företagsutköp öka ännu mer.
I Nordamerika gjordes 2 782 transaktioner värda 264 miljarder dollar och i Europa gjordes 1 779 transaktioner värda 137 miljarder dollar. Inköp av kompletterande bolag till de ursprungliga förvärven stod för 42 procent av antalet transaktioner förra året. De 54 bolagen som köptes ut från börsen stod för 17 procent av de sammanlagda bolagsutköpens värden men endast 1 procent av antalet transaktioner.
Antalet transaktioner var diversifierade, alltifrån industri och verkstad till informationsteknologi (14 procent), sjukvård (13 procent) och telekom (12 procent). Det som kallas för ”trade sales” det vill säga att bolagen säljs vidare till ledande partner stod för nästan 31 procent av exit.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.