Det nystartade partiet Popvox vill att väljarna ska vara med och rösta om alla frågor som tas upp i fullmäktige. Rösterna ges via nätet.
Nytt parti låter oss rösta på nätet
Mest läst i kategorin
Tidningsentreprenören Peter Ahlm har startat partiet Popvox, latin för folkets röst, som ska införa något som han kallar demokrati 2.0.
– Det betyder att vi gör exakt samma sak som när man talar om webb 2.0 – att vi talar om sociala medier – att det finns en plattform, säger Peter Ahlm.
Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Teknik, Media och telekom som skickas ut varje tisdag.
Popvox kommer ställa upp i kommunvalet i Stockholm 2010.
– Vi vill skapa och organisera en dialog mellan politikerna och medborgarna. Med de här fantastiska möjligheterna vi har med internet så kan vi skapa en plattform där medborgarna kan delta i beslut som sker i kommunen.
– Det är ju det som är det viktiga – att det uppstår en dialog.
Peter Ahlm menar att det är lika viktigt för politikerna som för medborgarna att den här dialogen finns.
Genom partiets hemsida kommer väljarna få ta del av varje fråga som tas upp i kommunfullmäktige och kunna rösta ja eller nej på sajten. För varje 5000 personer som har röstat i en fråga kommer partiet använda ett av sina mandat och rösta som majoriteten.
– Om du tar de där 101 mandaten som går i stadshuset så gäller ju partipiskan. Det blir ingen debatt – det händer ingenting. Man ska veta att en mandat betyder en och en halv miljon kronor i partistöd varje år.
Peter Ahlm berättar att partiet kommer anställa ungdomar som kommer fungera som informatörer som går in och hämtar information från stadshuset och lägger ut detta på sajten.
– Om vi går in och får fem-sex mandat så skulle jag kunna anställa 20 ungdomar som går in och hämtar information som vi exempelvis gör tv av och lägger ut på Youtube, säger Peter Ahlm.
Skulle man kunna ta upp denna idé till stora valet?
– Det är mycket möjligt. Tekniken skulle man ju kunna tillämpa på en högre nivå. Rent principiellt så skulle det gå om man tittar på diskussionerna kring FRA-lagarna och så – det skulle väcka liv i folk. Mandaten skulle då också bli mer intressanta.
Om ni inspirerar andra partier till samma informationssätt, vad har ni då att komma med?
– Nej men då är vi bara glada för då har ju den här dialogen uppstått.
– Diskussionen om hur vi ska åtgärda det demokratiska underskottet har funnits sedan Gunnar Helén, partiordförande för Folkpartiet myntade begreppet närdemokrati i slutet av 60-talet, säger Peter Ahlm.
– Kommunalstämmor fanns ju också i början av 90-talet – då kom det folk och röstade i kommunhuset i frågor som var viktiga för kommunen. I kommuner där 1.000 personer går och röstar så skulle det kunna funka.
Peter Ahlm grundade annonstidningen Gula tidningen 1981 som på grund av konkurrensen från internet fick läggas ned 2006. I början av 90-talet startade Peter Ahlm partiet Stockholms telefonmandat, ett liknande parti som i dag, som ville föra samman med borgarna med stadshuset i Stockholm. Partiet kom dock inte med i kommunfullmäktige.
– Vi gissar att vi då fick omkring ett halvt mandat, men i dag är vi i ett helt annat läge, säger Peter Ahlm.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.