Realtid

Nytt globalt ramverk ska hjälpa företag mäta risker

Magnus Emfel, chefsekonom på WWF.
"En verksamhets faktiska värde kan vara högre eller lägre än vad som anges med dagens redovisningsregler. Därför bör myndigheter och politiker verka för att ramverk som TNFD upptas på bred front i regleringar och tillsynsverksamheter," säger Magnus Emfel, chefsekonom på WWF. Foto: Marcus Westberg
Realtid.se
Uppdaterad: 18 sep. 2023Publicerad: 18 sep. 2023

I dag släpper Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD), där WWF är en av initiativtagarna, sitt ramverk som hjälper företag och finansiella aktörer att mäta och rapportera risker, påverkan och beroenden av naturen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– All ekonomisk verksamhet är direkt eller indirekt beroende av naturen. Men idag syns varken värdet av naturens tjänster, eller den kostnad som förlust av värdefull natur medför, i företagens resultat eller investerares portföljer. TNFD blir ett viktigt verktyg för att synliggöra detta samband och för att omsätta företagens strategier och mål för naturen i praktiken, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Med hjälp av ramverkets metodik (LEAP) guidas ett företag eller en finansiell institution att kartlägga och utvärdera hur en verksamhet påverkar och påverkas av naturen, och kan ta fram strategi, åtgärdsplaner och rapportering av sina framsteg.

Syftet med TNFD är att konkret länka ihop målsättningarna i det globala Kunming-Montreal-avtalet för naturen som slöts vid FN-mötet COP 15, med befintliga och kommande rapporteringsramverk som EU:s European Sustainability Reporting Standards (ESRS), Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) och globala International Sustainability Standards Board (ISSB).  TNFD ska skapa ett enhetligt språk och jämförbara nyckeltal mellan aktörer, och fungera på liknande sätt som Taskforce on Climate-related Disclosures (TCFD) gjort för redovisningen av klimatrisker.

– På sikt ska användningen av TNFD påverka både marknadens prissättning och ekonomiska resultat. En verksamhets faktiska värde kan vara högre eller lägre än vad som anges med dagens redovisningsregler. Därför bör myndigheter och politiker verka för att ramverk som TNFD upptas på bred front i regleringar och tillsynsverksamheter, säger Magnus Emfel, chefsekonom på WWF.

Hittills har intresset från marknaden varit stort. Ett fyrtiotal bolag och finansiella aktörer har aktivt deltagit i arbetet med ramverket och ett tusental aktörer har gått med i TNFD:s större referensgrupp.

Om TNFD
TNFD är ett globalt samarbete mellan ett stort antal intressenter från bland annat näringsliv, finansmarknad, civilsamhället och FN. Ramverket har utvecklats under två år av experter och förfinats genom mer än 1 000 skriftliga kommentarer och 200 tester. Ramverket hjälper företag och finansiella aktörer att kartlägga och utvärdera sitt beroende, sin påverkan, sina risker och möjligheter kopplade till naturen, och ta fram strategi, åtgärdsplaner och rapportering av sina framsteg. Initiativtagare till TNFD är Global Canopy, UNEP Finance Initiative, UNDP och WWF.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]