Utomordentligt dunkla och kryptiska
Artikel-6255badfeeb5c
Mest läst i kategorin
Lars EO Svensson, som lämnar riksbanksdirektionen den 20 maj, fortsätter att såga sina kollegor. Vid det senaste penningpolitiska mötet den 16 april, hans näst sista, var tonläget högt uppskruvat.
I protokollet citeras hans omdömen om kollegornas argumentation och underlag med ord som ”utomordentligt dunkla och kryptiska”, ”håller inte”, ”ytliga jämförelser med andra länder” och ”en tydlig brist på analys”.
En formulering i ett utkast till penningpolitisk uppföljningen sågade han med orden:
”Svensson menade att detta var bland de mer förvirrade och oklara resonemang som han hade stött på under sina snart sex år vid Riksbanken”.
Lars EO Svensson lade även fram nya beräkningar på effekterna av vad han anser är ett för högt ränteläge de senaste åren. Han menar att majoriteten i riksbanksdirektionen stirrat sig blinda på skuldsättningsnivån vid räntebesluten:
”Svensson ställde sig också frågan om varför bara skulderna visades i ett diagram i utkastet till penningpolitisk uppföljning och inte hushållens tillgångar, eftersom hushållens hela balansräkning, inklusive tillgångarna, måste beaktas för att bedöma deras ekonomiska ställning och motståndskraft mot störningar. Diagram 7 visar att hushållen har reala tillgångar som är knappt dubbelt så stora som skulderna och totala tillgångar exklusive kollektivt sparande som är ungefär tre gånger så stora som skulderna. I diagram 8 lyfte Svensson fram att hushållens bruttosoliditet, på ungefär 67 procent, var på samma nivå som Sveriges mest välkapitaliserade företag”, sammanfattar Riksbanken i protokollet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.