Realtid

Artikel-625602225825d

administrator
administrator
Uppdaterad: 30 sep. 2004Publicerad: 30 sep. 2004

Stenbecksfärens anonyma ägare, del 1: Wille från Hällekis

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kinneviks styrelsesammanträden övervakas av två allvarliga herrar målade i olja. På ena väggen i styrelserummet på Skeppsbron i Stockholm hänger Hugo Stenbeck, farfar till Cristina. Från den andra målningen blickar Wilhelm Klingspor ned på sin sonson Wilhelm Klingspor som fört vidare familjetraditionen att vara styrelseledamot i investmentbolaget.

Utan farfar Wilhelm hade det aldrig funnits något Kinnevik. Det är nämligen nedanför familjeslottet Hellekis Säteri i norra Västergötland som Kinneviken, en del av sjön Vänern, ligger. Wilhelm senior var storproducent av socker och konfektyr på 1930-talet och Hugo Stenbeck fungerade som advokaten i familjens affärer. Bland annat hade han rått Wilhelm att göra sig av med sina aktier strax innan Kreuger-kraschen och därmed räddade han familjens ekonomi. Därför fick Hugo Stenbeck bli delägare i investmentbolaget Kinnevik när det bildades. Pengarna i bolaget kom från försäljningen av sockerproduktionen.

En tredje person i bolaget var Wilhelms ståndsbroder Robert von Horn som satt i Handelsbankens styrelse vilket hade stor betydelse under de tidiga åren i bolaget.

Den första stora affären för Kinnevik var att köpa in sig i ett skogsbolag i Gävle-trakten – Korsnäs. Och på den vägen var det.

I dag är den unge, 42 år gammal, Carl Wilhelm Orozco, vanligtvis kallad Wille, Klingspor vid sidan av Kinnevik även styrelseledamot i Korsnäs. Vilket passar bra eftersom han är skogsmästare. Utöver det finns fler titlar på meritlistan: greve, slottsägare och storägare i Kinnevik. Frun Marie och tre av döttrarna har mindre poster i Kinnevik. Döttrarna äger även en del i Tele2 precis som pappa medan minstingen Julia har en MTG-post.

Släkten Klingspors aktieinnehav i Kinnevik och bolagets intressebolag är betydligt större. Bland annat hade Willes pappa Carl-Gustaf ett stort innehav i Invik och Kinnevik. Carl-Gustaf dog tidigare i år och aktierna tillhör än så länge dödsboet. Sedan finns det aktier som skiftats ut till kusiner och farbröder på godsen i Mellansverige. Totalt ska familjen Klingspor äga knappt 7 procent i nya Kinnevik, ungefär lika mycket som Morgan Stanley, enligt Stockwatch. I vilket fall räcker det till en styrelseplats i nya Kinnevik för Wille. Ja, under en kort period innan PG Gyllenhammar tog över var han styrelseordförande i Invik (som formellt tog över Kinnevik och bytte namn).

Klingspors tillhör den gamla stammen av aktieägare, de som inte spekar. Det gäller åtminstone Wille som bara förändrat sina innehav i Stenbeck-bolagen marginellt de senaste tio åren. Om det beror på lojalitet eller ett konservativt drag är oklart men troligtvis vill Wilhelm inte skämma ut sig på samma sätt som sin farbror Stig. Han var storspelare under 1980-talet och delägare i blad annat finansbolaget Cabanco som drabbades hårt av fastighetskrisen.

Problemen började dock tidigt under 1980-talet när han tvingades att sälja fastighetsbolaget Barkman, till kände Carl-Eric Björkegren, efter en misslyckad aktiespekulation i Korsnäs-aktier. I början av 90-talet hann skulderna ifatt Stig Klingspor och han försattes i personlig konkurs. Hans fantastiska slott Råbäck, som ligger en knapp kilometer från Wilhelms slott Hellekis Säteri, såldes till en IT-miljonär på exekutiv auktion. Kinnekulle, där båda slotten ligger, var en gång ett riktigt adelsgetto men numer är det bara Hugo-Jacob Hamilton på Hjelmsäter som tillsammans med Wilhelm står för det adliga inslaget i bygden.

ANNONS

Om Wille Klingspor är konservativ i sina aktieinnehav så uppfattas han som betydligt modernare bland grannar och anställda. Wille, säger alla på Kinnekulle och då ska man veta att deras förfäder tog av sig mössan när Willes farfar Wilhelm visade sig.

Till vardags driver alltså Wille sin skogsgård Hellkis Säteri. Nio anställda och en omsättning på drygt sju miljoner. Frugan Marie har en klädbutik på gården där tweedkavajer och andra rustika herrgårdsattiraljer säljs.

På somrarna är slottsparken delvis öppen för allmänheten som kan få se träd som Linné redan på sin tid var imponerad av. Parken har för övrigt blivit utsedd till en av Sveriges vackraste. Utanför parken hyr Wille ut ett orangeri där krogen Vin&Pimpinella dukar upp under sommarhalvåret. Krogen har gjort sig känd i åtminstone hela Västsverige och fått flera utmärkelser.

Hellekis Säteri har anor ända ned till medeltiden men nuvarande huvudbyggand byggdes i nyklassicistisk stil i slutet av 1700-talet. Familjen Klingspor tog över stället på 1930-talet. I dag står en Volvo V70, en Chrysler Voyager och en BMW 330 Ci framför huset.

Som sagt, låg profil.

Billy Andersson

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]